Při prodeji vozu do USA přišel muž o 60 tisíc

Kupující po něm totiž požadoval, aby mu zaslal vůz do ciziny na své vlastní náklady. Navíc dopravu musel přepravní společnosti uhradit ještě před odesláním vozidla.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Na tachovské policisty se ve středu obrátil 22letý muž s tím, že byl zřejmě podveden při prodeji vozidla. Svůj vůz nabízel přes jednu inzertní aplikaci za cenu 50 000 korun, kdy na jeho inzerát reagoval zájemce ze Spojených států amerických, který s prodejcem komunikoval „lámanou“ češtinou prostřednictvím e-mailu. S ohledem na velkou vzdálenost chtěl potencionální kupující zaslat inzerované vozidlo do zahraničí prostřednictvím přepravní společnosti. V souvislosti s přepravou vozidla neznámý pachatel cíleně vylákal z poškozeného prostřednictvím internetového platebního systému částku ve výši přes 60 000 korun, s tím, že mu peníze po obdržení vozidla vrátí zpět i s částkou dohodnutou za prodej auta. Aby bylo celé podvodné jednání věrohodnější, byla poškozenému na jeho e-mailovou adresu zaslána pod hlavičkou existujícího internetového platebního systému potvrzení o uskutečněných platbách a prostřednictvím e-mailu s ním komunikovala i přepravní společnost. To, že není vše v pořádku, došlo poškozenému v době, kdy provedl dotaz na společnost poskytující internetovou platební metodu ohledně svých uskutečněných plateb, a společnost žádné takové transakce ve svém systému neevidovala. I přesto kupující i nadále ujišťoval prodávajícího, že je vše v pořádku. Mladík se však již obrátil na tachovské policisty, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Navíc zjistili, že se nejedná o ojedinělý případ, ale že se případy s obdobným scénářem zabývají také jejich kolegové z jiných krajů.

     Protože podvodníci využívají k protiprávnímu jednání na internetu i obdobných scénářů, jaký je ve zmiňovaném případě, policisté v souvislosti s tím radí, aby lidé byli skutečně obezřetní, a než se pustí do zdánlivě věrohodného prodeje či nákupu, aby se podívali se na aktuální recenze obchodu, či zjistili informace na internetu v souvislosti se zkušenostmi ostatních. Mohou se také poradit s někým z rodiny či z okruhu známých. Mezi prvními varovnými signály by mohla být právě komunikace „lámanou“ češtinou i posílání peněz předem, kdy částky za další „nečekaně vzniklé náklady“ stále rostou. V případě, že už se stanete obětí podvodného jednání, je dobré uchovat si vzájemnou e-mailovou komunikaci, případně dělat screenshoty obrazovky počítače či telefonu a samozřejmě se obrátit na policii.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 11.03.2019 18:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka