Příběh malého kalouse v Červeném Hrádku aneb nezachraňujte mláďata zbytečně

Našla ho slečna venčící psa sedět na zemi u paty modřínu na okraji lesa pár metrů od ulice Ke Hrádecké louce v Plzni – Červeném Hrádku.

Cílená propagace v Plzni

Přesněji řečeno, našel ho slečny pes, protože cca týden staré mládě schované pod listy ostružin by člověk pouhým okem nenašel (viz foto).

Kalous ušatý patří k našim běžnějším druhům sov, hnízdí v lese, parcích i ostrůvcích zeleně, hnízdo si nestaví, většinou obsadí hnízdo po jiných ptácích, jako například po holubovi hřivnáči, sojce, strace či vráně. Kolikrát je hnízdo tak malé, že se tam postupně se líhnoucí mláďata ani nevejdou, a tak různě posedávají kolem hnízda na okolních větvích. Proto také dost často „splachtí“ ze stromu na zem, kde je rodiče bez problémů najdou a dokrmí. Problém však nastane v momentě, kdy je na lokalitě rušno, a hrozí, že mládě najde predátor, pes anebo člověk.

Pokračuje šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň: "Proto jsem také v tomto případě raději umístil na smrk pod původní hnízdo v koruně borovice ještě jedno hnízdo „umělé“ a kalouse rodičům do něj posadil. Vše můžete vidět na přiložených fotografiích. O tomto víkendu jsme podobným způsobem řešili ještě další mláďata (2x puštíka, ještě jednoho kalouse, zbytečně donesené mládě drozda kvíčaly, sýkory koňadry, dvě mláďata kosa a jednoho zajíčka). V 99 % byla mláďata donesena zcela zbytečně, pracně jsme je jeli vrátit na lokalitu jejich rodičům. Nesbírejte proto, prosím, vše co venku najdete, a pokud si nejste jisti, tak než zvíře seberete, raději zavolejte na místně příslušnou záchrannou stanici. Pomocí fotografie zvířete v MMS zprávě se dá totiž spousta věcí zdárně vyřešit telefonicky přímo na místě. Děkujeme."

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka