Ředitel Západočeské galerie provede ve středu Nočním životem duše

Západočeská galerie v Plzni zve na další doprovodný pořad k výstavě Světla, šero a temnoty. Uskuteční se ve středu od 17 hodin v sále Západočeské galerie v Pražské ulici 13 pod názvem Noční život duše.

Cílená propagace v Plzni

Přednáška ředitele Západočeské galerie Romana Musila pojednává o dvou významných reprezentantech mnichovské malířské školy z přelomu 19. a 20. století, pražském rodáku Gabrielu von Maxovi a Albertu von Kellerovi, pocházejícímu původem ze Švýcarska, kteří se ve své tvorbě inspirovali okultními naukami, jako např. mesmerismem, spiritismem, hypnotismem, ezoterismem atd. Oba byly také praktikující spiritisté a Max byl dokonce členem theosofické lóže Germánia a pozdějším prezidentem Společnosti pro vědeckou psychologii. V jejich tvorbě se nacházejí díla ovlivněná těmito naukami, která dosáhla evropské proslulosti. U Maxe např. Věštkyně z Prevorstu ve vytržení a Extatická panna Anna Kateřina Emmerichová, u Kellera např. Hypnóza u Schrenka-Notzinga, či Spánek čarodějnice.

Výstava Světla, šero a temnoty potrvá ve výstavní síni „13“ do 21. května.

Komentované prohlídky výstavy:

·         čtvrtek 11. května od 17 hodin

·         neděle 14. května od 16 hodin

·         sobota 20. května od 16 hodin

Výstavou provází Tereza Koželuhová. Kapacita je omezená, rezervujte si prosím svá místa předem na pokladně výstavní síně (tel. 377 908 534)

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka