Rokycanští ochránci přírody bilancovali, loni zachraňovali téměř pět stovek zvířat

Na hodnotícím sněmování se sešli rokycanští ochránci přírody. Přítomni byli nejen samotní členové, ale i další příznivci této početné organizace, kterou tvoří 46 dospělých a 69 dětí.

Cílená propagace v Plzni

 Tím patří rokycanská pobočka, která vznikla v roce 1982, k větším základním organizacím ČSOP v České republice. V současné době se zabývá především provozem záchranné stanice živočichů, ekologickou výchovou v rámci akreditovaného ekocentra a samozřejmě i výchovou dětí a mládeže. Nejvíce aktivit však zabere pomoc volně žijícím živočichům, kteří se na území Berounska, Hořovicka a Rokycanska dostanou do potíží.

Jen za rok 2016 přijali rokycanští zvířecí záchranáři rekordních 481 živočichů v 55 druzích. Z toho se 305 vrátilo zpět do přírody, 33 bylo předáno do dalšího chovu a 143 se i přes veškerou péči nepodařilo zachránit. Rokycanská stanice poskytuje své služby na území Plzeňského a Středočeského kraje, přičemž bylo z Rokycanska přijato 181 exemplářů, z Berounska 183 a z Hořovicka 117. Důvodem hospitalizace v rokycanském zařízení jsou různá, mezi ty nejčastější patří příjem 212 mláďat, zranění bylo řešeno u 135 případů, odchyceno z nejrůznějších důvodů bylo 121 zvířat a ve 13 případech se jednalo o vysílení díky nepříznivým klimatickým podmínkám. Do rokycanské stanice se dostávají jak běžní živočichové – ježci, netopýři, kosi, poštolky, kachny či sýkory, tak i poměrně vzácní. Mezi ty opravdové skvosty lze počítat příjem orlovce říčního, bobra evropského, vydry říční, dudka chocholatého či lasice hranostaje. Zvláštním případem byl přenos několika zmijí obecných na vhodnější lokalitu. 

Akreditované ekocentrum vyvíjí svoji činnost již několik let a v rámci environmentální výchovy a vzdělání nabízí školským zařízením a všem dalším zájemcům především přednášky, pěší výlety, zájezdy či množství propagačních materiálů. V rámci ekologické výchovy se zabývá i organizováním akcí pro neorganizovanou veřejnost se zaměřením na ochranu přírody, myslivost a sokolnictví. Bližší informace o aktivitách ochránců přírody z Rokycan lze nalézt na www.csop.erc.cz . Součástí ekologické výchovy veřejnosti je i bohatá publikační činnost a vydávání vlastních propagačních materiálů.

Na činnost ekocentra volně navazuje práce s dětmi a mládeží. Zájemci se pravidelně schází ve čtvrtek od 16.00 do 17.00 hodin v útulné klubovně, kde se učí teorii ochrany přírody a dalších příbuzných oborů za využití nesčetného množství přírodnin, vycpanin či dalších pomůcek. Samozřejmostí je i využití záchranné stanice živočichů, knihovny a videotéky ekocentra. Mezi tradiční a úspěšné akce rokycanských ochránců přírody lze počítat vycházku za zimujícími opeřenci k řece Berounce, zájezdy do nejrůznějších míst, přírodovědné soustředění, ochranářský ples či veřejné přikrmování opeřenců v městských parcích.  

"Na mnohých akcích zaměřených na širokou veřejnost se neobejdeme bez spolupráce s úřady či mysliveckými spolky, čehož si velice vážíme a věříme, že tomu bude i nadále, neboť i letošní rok bude velice náročný," říká šéf rokycanských záchranářů Pavel Moulis.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka