Rokycany mají jako první v ČR veřejné osvětlení s LED technologií PC Amber

Rokycany jsou prvním městem v České republice, které se může pochlubit veřejným osvětlením jantarově zbarveným LED světlem.

Cílená propagace v Plzni

Speciálně vyvinutá LED technologie PC-Amber, která minimálně vyzařuje modré světlo, je nejlepším řešením pro veřejné osvětlení v souladu s přírodou a lidským zdravím.

Modrá složka světla je nevhodná před spaním a v noci, má totiž negativní vliv na biologický rytmus člověka a na produkci spánkového hormonu melatoninu. Tím, že narušuje naše vnitřní hodiny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny, cukrovky nebo třeba deprese. Velké jsou i dopady na zvířata nebo rostliny. 

Veřejné osvětlení navíc přestavuje největší zdroj světelného znečištění. Cílem města Rokycan je proto svítit jen tam, kde je to nezbytné, a jen tolik, kolik je potřeba. Právě proto se rozhodlo, že nově budované veřejné osvětlení bude právě s technologií PC Amber. Jako první se ho dočkala část Mokroušské ulice – II. etapa a vnitroblok vymezený ulicemi Družstevní a Pod Ohradou.
Odborná měření ukázala, že osvětlení s novou technologií má teplotu chromatičnosti 1866 K. „Byl jsem mile potěšen, jak krásně veřejné osvětlení v Mokroušské ulici svítí. Ve spektru je vidět jen nepatrně modrá spektrální složka. Už navždy budete první,“ uvedl po měření světelný technik Hynek Medřický.

I když Ministerstvo průmyslu a životního prostředí doporučuje městům a obcím osazovat svítidla s teplotou chromatičnosti maximálně do 2700 K, Rokycany si daly za cíl měnit veřejné osvětlení do 2200 K s odstínem teple žluté. Výměny a nové osazování se budou plánovat v ucelených částech tak, aby veřejné osvětlení mělo vždy jednotnou barvu.
V Rokycanech budou brzy další místa se šetrným osvětlením, například prostranství před ZŠ Jižní Předměstí, připravovaná stavba části cyklotrasy RT3 a vybraný vnitroblok ve středu města.

Veřejné osvětlení v Rokycanech je z 98 % na bázi sodíkových výbojek s teplotou chromatičnosti zhruba 2000 K, která je pro životní prostředí optimální. Jedná se ale o zastaralou technologii, která se bude nahrazovat novou technologií LED s teplotou chromatičnosti do 2200 K.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 28.07.2019 14:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka