Rokycany připravují obnovu vnitrobloku Josefa Knihy a diskutují o ní s občany

Kompletní revitalizaci vnitrobloku Josefa Knihy připravuje město Rokycany již delší dobu. Původní studie obnovy vnitrobloku vznikly již v roce 2005, resp. 2007. Vzhledem k době vzniku studií bylo městem Rokycany v letošním roce rozhodnuto prověřit, zda jsou stále aktuální a odpovídají stávajícím potřebám obyvatel, jak z hlediska dopravního řešení, tak i vnímání života ve veřejném prostoru.

Jarní servisní akce AUTO CB

Návrh revitalizace vnitrobloku Josefa Knihy zahrnuje kompletní rekonstrukci povrchů komunikací, chodníků a veřejných ploch, rozšíření počtu parkovacích míst, úpravu zelených ploch, výsadbu nových stromů, nový městský mobiliář a dětská hřiště či kompletní rekonstrukci veřejného osvětlení. Jako první proběhla v červnu 2016 dvě setkání zástupců města a autora studie s představiteli společenství vlastníků bytových jednotek a dalšími majiteli nemovitostí zřešeného území formou procházky po vnitrobloku. „Cílem setkání bylo ověřit platnost studie obnovy vnitrobloku a získat podněty pro její aktualizaci od zástupců místních obyvatel. Účastníci měli k dispozici výtisk původní studie a připomínkovací formulář. Ze setkání byl zpracován zápis obsahující všechny vznesené připomínky a návrhy zpracovatele na jejich vypořádání. Na základě těchto připomínek byla studie upravena a vzáří 2016 opětovně představena veřejnosti,“ konstatuje místostarosta města Rokycany Jan Šašek.

Upravený architektonicko-urbanistický návrh obnovy vnitrobloku Josefa Knihy byl přestaven na panelové výstavě, která byla ve dnech 3. – 20. října 2016 umístěna v průchodu budovy radnice. S navrhovanými úpravami vnitrobloku se veřejnost mohla dále seznámit ve dnech 11. a 12. října 2016 v městském informačním stánku, který byl umístěn přímo ve vnitrobloku. Sobčany diskutovali místostarosta města Jan Šašek a vedoucí odboru rozvoje města Jiří Hlad. „Od počátku projednáváme návrh obnovy sídliště s jeho obyvateli. Informační stánek navštívili desítky občanů. Osobně jsem byl tím vysokým počtem občanů mile překvapen,“ doplňuje místostarosta města Rokycany Jan Šašek.

Ve dnech 19. a 20. října 2016 pak proběhla vbudově městského úřadu dvě veřejná projednání návrhu obnovy vnitrobloku, kterých se již zúčastnila široká veřejnost. Po úvodním slovu místostarosty města Jana Šaška, který hovořil o procesu přípravy návrhu, představili architektonicko-urbanistický návrh obnovy vnitrobloku autoři projektant Petr Zítek a architekt Jakub Chvojka. Projednání se zúčastnili i vedoucí odboru rozvoje města Jiří Hlad, architektka města Hana Przygrodská a další pracovníci odboru rozvoje města. „Hlavním tématem, které občané připomínkovali, byla dle očekávání doprava. Někteří si přejí ještě výraznější navýšení parkovacích stání na úkor zelených ploch, jiní zeleň hájí. Všechny náměty občanů byly pečlivě zaznamenány a budou dále projednávány, tak aby se ideálně kompromisní varianta mohla promítnout do konečného řešení. Ti, kteří se nemohli projednání zúčastnit, mají možnost zaslat podněty na gsimova@rokycany.cz, nejpozději do 31. října 2016. Veškeré podklady jsou na webu města. Těšíme se na jakékoliv pozitivní i negativní příspěvky,“ shrnuje místostarosta města Jan Šašek. Upravený návrh bude opět veřejně představen. Poté by následovalo zadání zpracování projektové dokumentace, získávání potřebných povolení a vdalších letech realizace vlastních úprav, která by zřejmě probíhala ve více etapách po několik let. To vše za podmínky rozhodnutí o vyčlenění potřebných finančních prostředků zastupiteli města Rokycany.

Všechny informace včetně zápisů z proběhlých jednání k úpravám rokycanského vnitrobloku Josefa Knihy jsou k dispozici na webových stránkách města www.rokycany.cz.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
28.10.2016 15:17



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka