Sgrafita i okna radnice v Plzni jsou obnoveny, restaurátoři využili historické technologie

Komplexní obnovu sgrafitové výzdoby dvorních průčelí má za sebou renesanční radnice na náměstí Republiky v Plzni. Několikaměsíční detailní práci provedla specializovaná firma, jež velmi precizně opravila poškozená sgrafita.

Jarní servisní akce AUTO CB

A to za použití původních historických technologií, zrestaurována byla i okna do dvora. Díky zásahu odborníků jsou krásné cenné omítky zastabilizovány, a opět tak zdobí „velký“ dvůr, přes nějž se prochází z radnice do sídla městského archivu. V roce 2024 čeká stejnou obnovu takzvaný „malý“ dvorek, současně se začne projektovat i oprava čelní fasády radnice, největší renesanční chlouby Plzně. 

„Mám radost, že se oprava sgrafitové výzdoby zdařila. Je naší milou povinností zachovávat hodnoty pro naše děti a další generace, proto v opravách budeme pokračovat. Už v rozpočtu na příští rok počítáme s obnovou sgrafitové omítky v malém vnitrobloku budovy, na tyto práce jsme v rozpočtu vyčlenili jeden a půl milionu korun. Třešničkou na dortu by pak měla být obnova čelní fasády radnice směrem k náměstí, a to i včetně oken,“ říká primátor města Plzně Roman Zarzycký.

„Na obnovu sgrafitové výzdoby dohlížel restaurátor s licencí ministerstva kultury, sochař Václav Štochl. Práce provedla specializovaná firma Oliver Braun – umělecké štukatérství z Prahy, pracovalo se za využití původních postupů,“ přiblížila Eliška Bartáková, radní města, která má ve své gesci památkovou péči. 

Zajištění opravy měl na starost Odbor vnitřní správy Magistrátu města Plzně. Z rozpočtu letos vydal 6,625 milionu korun včetně DPH, na příští rok má připravenu částku 2,5 milionu korun. „Z ní zaplatíme obnovu sgrafit ve vnitrobloku radnice a také zpracování projektové dokumentace na opravu čelní fasády, tedy té hlavní, jež je vidět z náměstí Republiky,“ doplnil Tomáš Karhan, vedoucí Odboru vnitřní správy Magistrátu města Plzně. 

Renesanční radnice byla postavena v letech 1554 až 1559 podle plánů italského stavitele Giovanniho de Statia, počátkem 20. století byly realizovány kvalitní novorenesanční úpravy včetně nových sgrafit, provedené architektem Janem Koulou. Je jednou z nejhodnotnějších radničních budov na území České republiky, v polovině prosince 2023 se stala národní kulturní památkou. Budova je charakteristická obdélnou dispozicí podélně k hlavnímu náměstí, se statickým pojetím hlavního průčelí doplněným o sgrafitovou výzdobu a s dynamickým pojetím zdobných štítů, výrazně vystupujících nad okolní domy. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka