Sofronka zve milovníky přírody na čtvrteční Den lesa

Plzeňské arboretum Sofronka, jedna z největších sbírek borovic v Evropě a Asii, zve obdivovatele přírody ve čtvrtek 18. května 2017 na mimořádnou exkurzi u příležitosti Dne lesa.

Jarní servisní akce AUTO CB

Prohlídka pro veřejnost se uskuteční od 15:30 do 17:00 hodin. Dopolední program je určen pro pozvané třídy plzeňských škol, pro něž jsou připravena stanoviště s nejrůznější lesnickou tématikou.

V Sofronce roste v současné době 37 různých druhů borovic z celého světa, z nichž některé nejsou jinde v České republice k vidění. Nejstarší strom, borovice lesní, má 270 let. V areálu o rozloze 22 hektarů je vybudována naučná stezka o borovicích a o včelách a včelařství.

„Účastníci exkurze si budou moci prohlédnout zajímavé druhy borovic a jejich šišky, různé okrasné  dřeviny, prosklené včelí úly včetně modelu původního úlu z dutého stromu, takzvaný klát. Určitě je potěší i zoo koutek s daňky včetně výstavky shozených daňčích parohů. Mohou se projít po povalovém chodníku přes mokřad u rybníčka Rozkopaný nebo po molu s haltýřem u rybníčka Vydymáček,“ přiblížil šéf arboreta Jan Kaňák. Vysvětlil, že haltýř je dočasná sádka, do níž je možné umístit různé druhy ryb a při výuce je vylovit a názorně zájemcům ukazovat.         

Světovou sbírku borovic na Sofronce založil v roce 1956 Karel Kaňák. Původně sloužila jako vědecko-výzkumné pracoviště Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, zabývající se šlechtěním rodu Pinus (borovice). Od roku 2010 se stala Oddělením pro vzdělávání, veřejnost, vědu a výzkum, Úseku lesů, městské zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně.

„Převodem do správy města Plzně se změnila i náplň a koncepce arboreta. Výzkumná činnost ustoupila do pozadí, areál se otevřel veřejnosti a  zaměřil se na vzdělávání mládeže,“ doplnil náměstek plzeňského primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Den lesa na Sofronce je pořádán v rámci celorepublikové akce Den fascinace rostlinami.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka