Ve Stodě i v Plzni zvou ve čtvrtek na bezplatné vyšetření ledvin

Až každý desátý člověk má nějakou formu onemocnění ledvin. Bez odborného vyšetření to ale zjistí až pozdě, kdy už není možné zavést účinnou léčbu. Problémy je třeba zjistit včas.

Cílená propagace v Plzni

Aby se na tuto problematiku upozornilo, koná se každý druhý čtvrtek v březnu akce Světový den ledvin. Letos se k ní poprvé připojí i Stodská nemocnice. Její nově otevřená nefrologická ambulance zve veřejnost k bezplatnému preventivnímu vyšetření.

Nepodceňujte prevenci a přijďte ověřit zdravotní stav vašich ledvin!

Objednejte se k vyšetření na čísle 377 193 563.

Co Vám v rámci Světového dne ledvin nefrologická ambulance SN nabídne?

Personál provede vyšetření, pomocí kterých zjistí míru rizika onemocnění ledvin. Nejprve provede anamnézu a poté kontrolu krevního tlaku, moči a krve. V případě nutnosti pak doporučí lékařskou péči. Dále personál návštěvníky upozorní na možnosti prevence a důsledky pozdního odhalení problémů. Vyšetření jsou bezbolestná a jsou zdarma.

Kdy se preventivní akce v nemocnici koná?

Ve čtvrtek 12. března od 16 do 20 hodin. Vzhledem k omezené kapacitě ambulance a očekávanému zájmu je nezbytné se k vyšetření předem objednat. Objednání je možné v pracovní dny od 8 do 15 hodin na telefonu 377 193 563.

Co když mám nemocné ledviny?

Pokud se onemocnění ledvin odhalí včas, lze často ledviny vyléčit nebo alespoň udržet dlouhodobě funkční. Většina nemocných s chorobami ledvin pak může žít prakticky normální život. Jen je třeba užívat doporučené léky, případně dietu a docházet na kontroly. Podle jejich výsledků se léčba dál přizpůsobuje. U některých nemocných - zejména těch, kteří zjistí onemocnění ledvin velmi pozdě nebo o něm ví, ale neléčí se - může dojít k selhání ledvin.

Ledviny pak nezajistí očišťování krve, což je stav neslučitelný se životem. Očišťování krve je pak nutné zajistit pomocí dialýzy nebo může dojít k transplantaci. Lidé s nezvratným selháním ledvin musí docházet na ošetření na hemodialýzu nebo se případně léčit pod vedením lékaře domácí dialýzou. Hemodialýza je v kraji jen v Plzni a v Klatovech. Pacienti tam dochází až třikrát týdně a vždy zde stráví čtyři až pět hodin.

Kdo je nejvíce ohrožen onemocněním ledvin?

Onemocnění ledvin může potkat každého. Zvýšené riziko je ale hlavně u lidí s vysokým krevním tlakem, s cukrovkou, s nadváhou, u lidí nad 50 let, přičemž s věkem riziko dál roste, a také u lidí, v jejichž rodině se onemocnění ledvin vyskytuje. Vyšetření je doporučeno právě lidem od 50 let výše.

Je onemocnění ledvin častým problémem?

Onemocnění ledvin je vnímáno jako velký medicínský i ekonomický problém. Počet lidí s onemocněním ledvin celosvětově roste. V České republice je dialýzou léčeno přes 6000 osob s těžkým selháním ledvin a jen v roce 2013 jich bylo do dialyzačního programu přijato 2060. Z toho téměř polovina pacientů předtím nevěděla, že má nemocné ledviny. Léčba pacientů s nemocnými ledvinami přitom spotřebuje odhadem až tři procenta všech nákladů ve zdravotnictví. I proto je prevence mimořádně důležitá.

Kdo léčí ledviny?

Léčením ledvin a obecně močových cest ze zabývá specilista - nefrolog. Stodská nemocnice v uplynulých dnech zřídila nefrologickou ambulanci. Ordinační doba je po předchozím objednání každou středu, čtvrtek a pátek od 16 do 20 hodin. Ordinaci vede Prof. MUDr. Sylvie Opatrná, Ph.D.

Na vyšetření i do Plzně

Preventivní vyšetření je zdarma, bez objednání a v ordinaci nezabere více než 10 minut. Nejdříve se zjistí základní tělesné parametry (věk, výška, hmotnost), změří se krevní tlak a rozeberou základní rizikové faktory, jako třeba kouření, genetické dispozice nebo třeba cukrovka. "Následně lidem odebíráme kapičku krve a vzorek moči. Na to, abychom zjistili, jestli jsou ledviny v pořádku nebo je potřeba další podrobné vyšetření to ve většině případů stačí. Velkou část onemocnění, i když bohužel ne všechna, lze tímto způsobem zachytit,“ uvádí k vyšetření MUDr. Lada Malánová, vedoucí lékařka dialyzačního střediska B. Braun Avitum  v Plzni. 

Všechna dialyzační střediska a nefrologické ambulance B. Braun Avitum budou otevřena na Světový den ledvin ve čtvrtek 12. března od 8 do 15 hodin. V Plzni budou preventivní vyšetření provádět zdravotníci Dialyzačního střediska B. Braun Avitum Plzeň (Fakultní nemocnice Plzeň, E. Beneše, areál býv. Vojenské nemocnice). Všechny adresy jsou na webu www.svetovydenledvin.cz. 

V roce 2014 navštívilo v průběhu Světového dne ledvin dialyzační střediska B. Braun Avitum v ČR bezmála 3 tisíce lidí, z toho téměř čtvrtina lidí neměla výsledky v pořádku. Obecně platí, že problémy s ledvinami má v Česku zhruba 10% procent populace. Jeho začátek ovšem může odhalit pouze prevence. Ledviny totiž nebolí, i když mohou být někdy i závažně poškozeny. Proto čím dříve je nemoc diagnostikována, tím jednodušší a efektivnější je léčba.

Novinka 2015: Ledvinová kalkulačka

V rámci podpory prevence spustila společnost B. Braun Avitum na konci února tohoto roku také česko-slovenský projekt LEDVINOVÁ KALKULAČKA. Internetové stránky www.ledvinovakalkulacka.cz a www.oblickovakalkulacka.sk jsou zaměřené na prevenci onemocnění ledvin a jsou dostupné zdarma, pro každého a prakticky odkudkoliv. "Intenzivně jsme se zabývali myšlenkou jak dostat prevenci onemocnění ledvin co nejblíže k lidem. Myšlenku jsme proto v duchu přísloví "když nejde hora k Mohamedovi, musí jít Mohamed k hoře" otočili a orientační prevenci jsme posadili k lidem do počítačů," vysvětluje filosofii ledvinové kalkulačky její autor MUDr. Petr Hartl z dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Praze na Černém Mostě.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka