Střední školy zahájily školní rok vylepšenými učebnami a vybavením

Další školní rok zahájily krajské střední školy se stabilním počtem žáků v prvních ročnících a moderními prostorami za téměř 150 mil. Kč z projektů IROP.

Jarní servisní akce AUTO CB

Do konce letošního roku pak bude dokončeno dalších 9 projektů za téměř 90 mil. Kč, mezi které patří například nová hala pro odborný výcvik žáků SOU stavebního v Plzni. Střední školy nabízí nově v letošním roce zajímavé obory pro kováře nebo farmáře.

Celkový počet žáků na středních školách zřizovaných Plzeňským krajem je přibližně 24 000. V loňském školním roce nastoupilo do prvních ročníků středních škol zřizovaných Plzeňským krajem celkem 5 500 žáků. „V letošním školním roce očekáváme nástup přibližně 5 300 žáků včetně víceletých gymnázií. Na obory vzdělání z devátých ročníků nastoupí o 125 žáků více než v loňském roce. Přičemžpřesný počet žáků na středních školách bude k dispozici po uzavření výkonových výkazů v polovině října,“ uvedla vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Jaroslava Havlíčková.

Do prvních ročníků základních škol v Plzeňském kraji nastoupí 5 800 žáků, což je o cca 245 méně než v loňském roce. Na základních školách se vzdělává přibližně 50 000 žáků.

Modernizace a rekonstrukce prostor krajských středních škol

Začátkem školního roku 2018/2019 je dokončováno celkem 18 realizovaných projektů v celkové hodnotě 147 mil. Kč financovaných z prostředků IROP.

Finanční prostředky byly vynaloženy především na modernizaci a vybavení škol, byly rekonstruovány učebny, budovány nové výukové prostory, ale i zázemí pro žáky. Vznikly moderní učebny chemie, biologie či fyziky a jazykového vzdělávání. Do odborných učeben bylo pořízeno nové strojní vybavení, jako jsou CNC soustruhy či frézky, nově vybudované učebny přírodních věd a jazykové učebny byly dovybaveny moderním IT vybavením, které odpovídá technologiím využívaným v praxi.

U řady zařízení došlo k posílení konektivity školy. Nově vytvořené prostory nebudou využívány jen pro výuku, ale také pro volnočasové aktivity žáků dané školy a také zde budou realizovány aktivity, na které dochází žáci partnerských základních škol.

Jako jeden z příkladů realizovaných projektů lze uvést projekt na Obchodní akademii na nám. T. G. Masaryka v Plzni, kde je budován bezbariérový vstup do školy a všech učeben školy, byly zrekonstruovány dvě jazykové učebny včetně zázemí pro pedagogy a také došlo na rekonstrukci historické učebny, resp. posluchárny, kde je restaurováno původní vybavení této učebny z první poloviny 20. st., které bude doplněno moderními technologiemi.

Koncem roku 2018 bude dokončeno dalších 9 projektů realizovaných za 87 mil. Kč z prostředků IROP. Do konce kalendářního roku bude dokončena jedna z největších akcí „Výstavba nové haly odborného výcviku SOU stavebního Plzeň“ pro Střední odborné učiliště stavební, Plzeň v hodnotě 48,5 mil. Kč. „Nová hala bude sloužit pro žáky stavebních oborů. Bude moderně vybavená, bude sloužit zejména pro praktickou a odbornou výuku žáků. Nové moderní technologie  budou splňovat požadavky na nové trendy ve výuce řemeslných oborů,“ upřesňuje Jaroslava Havlíčková.

V současné době probíhají  „Stavební úpravy prostor chemie, bezbariérové úpravy - přístavba výtahu a sociálního zařízení“ pro Gymnázium Luďka Pika, Plzeň v hodnotě 30 mil. Kč.

Ke zlepšení výukových podmínek dojde také v zemědělských oborech. Probíhá realizace projektu „Výstavba výcvikové stáje pro skot s ukázkovou výrobnou mléčných produktů“ na SOŠ a SOU Horšovský Týn v hodnotě26 mil. Kč.

Nové obory

Na Střední škole zemědělské a potravinářské v Klatovech byl nově otevřen obor Zemědělec – farmář, Střední škola živnostenská a Základní škola, Planá má nově v nabídce obor Spojový mechanik, na Střední škole a Základní škole v Oselcích byly nově otevřeny tříleté obory Umělecký kovář a zámečník, pasíř a obor Zemědělské práce. Na Střední odborné škole ve  Stříbře se od letošního roku  mohou žáci nově vzdělávat v oboru Informační technologie.

Slavnostního zahájení školního roku na vybraných školách se zúčastnili také členové Rady Plzeňského kraje.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 03.09.2018 20:56



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka