Středoškoláci z Plzeňska programovali rezervační systém pro Rhétskou dráhu

Dvoudenní hackathon / ideathon v plzeňském Technologickém parku TechTower završil na konci června multižánrový projekt „Mohou technologie zachránit svět?“.

Cílená propagace v Plzni

Prostřednictvím výstavy a dalších aktivit se před prázdninami v západočeské metropoli představily inovativní projekty ze Švýcarska, které dokládají progres ve vývoji, výzkumu a výrobě inspirovaný zelenou transformací. Jedním z cílů bylo propojení švýcarských a českých studentů či firem.

Stejná motivace provázela také hackathon, jehož se zúčastnilo 37 studentek a studentů z celého Plzeňského kraje. Během 24 hodin mělo devět soutěžních týmů přijít s ideovým i praktickým řešením ve dvou oblastech – dobročinné / osvětové a zaměřené na marketing v cestovním ruchu, obé propojené s konkrétními švýcarskými destinacemi nebo společnostmi. Celá akce proběhla v pečlivé režii plzeňské organizace SIT Port.

Oceněny byly nakonec 3 týmy, kdy 1. a 3. místo obsadily kolektivy, jež si nejlépe poradily se zadáním partnerské organizace Switzerland Tourism – návrhem aplikace a webu pro známé a i Čechy velmi oblíbené Rhétské dráhy, jejíž část je zapsána na seznam UNESCO. Druhé místo pak obsadil tým s kampaní zaměřenou na dlouhodobý program dobročinných akcí pro dalšího z partnerů, společnost Nestlé.

„Vysoce si ceníme kreativity a často odborných znalostí a schopností studentek a studentů gymnázií a středních škol z Plzeňského kraje. Výsledky byly na profesionální úrovni a o konečném pořadí rozhodovaly jednotky bodů a třeba i schopnost návrhy obhájit před odbornou porotou. Celý průběh a pozitivní ohlas u samotných účastníků i jejich pedagogů nás přiměl k přemýšlení o pokračování spolupráce v rámci hackathonu / ideathonu i v příštím roce,“ shrnuje akci Soňa Kritzlerová z Velvyslanectví Švýcarské konfederace v České republice, které bylo spolupořadatelem. Vítězové získali vedle hodnotných cen i cenné zkušenosti z týmové práce a setkání s profesionály, a to na mezinárodní úrovni.

Dvoudenní hackathon, který byl spojený s přenocováním a doprovodným programem, rozvinul hned několik témat putovního výstavního projektu „Mohou technologie zachránit svět?“. Ten byl do konce června k vidění v prostorách TechTower v plzeňské Koterovské ulici. Nabídl dvě desítky úspěšných realizací a nápadů ze Švýcarska, jež pronikají do celého světa a které vycházejí z osvědčeného propojení vědy a výzkumu s výrobou. Návštěvníci se mohli inspirovat skvělými, a hlavně funkčními a prospěšnými nápady z oblastí jako špičkové strojírenství a elektrotechnika, progresivní IT, využití obnovitelných zdrojů energie, ale rovněž doprava, zemědělství nebo stavebnictví.
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka