Studenti plzeňské medicíny chtějí oživit Pavlovův pavilon sérií akcí

Plzeňský Pavlák představí operaci Anthropoid, vilové čtvrti Bezovku a Lochotín, méně známého žáka Adolfa Loose či významného a neprávem pozapomenutého prvorepublikového starostu Luďka Pika.

Jarní servisní akce AUTO CB

Série přednášek začne již tuto středu, jako první však zazní koncert. 
 
Spolek plzeňských mediků Medicus Pilsensis  za podpory plzeňské lékařské fakulty Karlovy univerzity delší čas přemýšlí, jak oživit kulturou Pavlovův pavilon v Lidické ulici v Plzni. Stavba, která vznikla původně jako vyšší hospodářská škola pro budoucí zemědělské hospodáře, patří k hodnotným budovám, nabízí tedy přímo velice důstojný rámec pro kulturní akce, na které může být pozvána i široká veřejnost. Tento záměr se setkal se snahou plzeňského publicisty Davida Růžičky a jeho nápady na možné akce. Akce jsou spjaty s Plzní a především prvním plzeňským obvodem, který na jejich konání přispěl a jehož starosta Miroslav Brabec přijal záštitu nad programem. Výsledkem je podzimní převážně přednáškový cyklus, který ale zahájí koncert talentované studentky klasického zpěvu Natálie Šmausové. Těšit se ale lze i na známého historika a publicistu Jiřího Padevěta, ředitele sokolovského muzea Michaela Runda či trojici plzeňských památkářů, do jejichž rajonu patří uvedené vilové čtvrti.
 
Program:

 
Pavlovův pavilon  – série vzdělávacích akcí  na podzim  2017
 
Vstup na všechny přednášky i koncert je volný
  
Koncert v Pavláku
 
4. 10. 2017 od 17:00  Podzimní pohlazení láskou aneb nejen Mozart a radost z hudby Účinkující: Natálie Šmausová – zpěv, Štěpán Slavík -  klavír, průvodní slovo: David Růžička.
 
Natálie Šmausová je mladá nadějná konzervatoristka, které učarovala hudba baroka a klasicismu. Ač sice stojí na začátku své pěvecké kariéry, má za sebou vystoupení například při zahájení  významné výstavy o baroku „Vznešenost a  zbožnost“ (2015, galerie Masné krámy) účinkovala např. i v Loosových interiérech, během operní vycházky Luftovou zahradou, apod. V „Pavláku“ představí tvorbu svých nejmilejších autorů:  W.A.Mozarta, J. S. Bacha, J. Haydna či R. Schumanna.  

Přednáškové akce
 
10. 10. od 18:00   Operace Anthropoid a Plzeň.   Přednášející: Jiří Padevět, renomovaný publicista a historik, autor řady knih o problematice odboje závěru druhé světové války u nás. v roce 2014 získal cenu Magnesia Litera za knihu Průvodce protektorátní Prahou. Vloni mu vyšla kniha Anthropoid, kterou napsal spolus Pavlem Šmejkalem. Přednášku spojenou s autorským čtením zakončí autogramiáda Jiřího Padevěta.
 
Od 17:00 bude pro zájemce z řad veřejnosti umožněna prohlídka domu Pod Záhorskem 1, kde policejní inspektor Václav Král, později popravený s celou rodinou nacisty, ukrýval aktéry Anthropoidu – parašutisty Gabčíka s Kubišem

  
18. 10. od 17:00. Rudolf Wells, spolupracovník Adolfa Loose v západních Čechách.  Přednášející: Ing. Michael  Rund, ředitel muzea v Sokolově
 
Přednáška přiblíží osobnost architekta Rudolfa Welse, který byl jedním z plzeňských a západočeských spolupracovníků „otce moderní architektury“- Adolfa Loose. Zároveň působil jako filmový architekt, vytvořil scény např. pro filmy „Hej Rup! (Voskovec, Werich), Tři kroky od těla, Žena, která ví co chce. Architektova rodina měla své kořeny na Plzeňsku.

  
30. 10. od 18:00 Plzeňské vilové čtvrti, Lochotín a Bezovka.  Přednášející: ing. Karel Zoch, ing. Petr Bukovský – odbor pam. péče MMP, ing. arch. Lenka Růžičková – Národní památkový ústav
 
Porovnání dvou rozdílných konceptů plzeňských „zahradních měst“, Lochotína a Bezovky, představení  jejich architektonických i urbanistických hodnot.

  
8. 11. od 17:00 Luděk Pik a Velká Plzeň aneb Pokrokový starosta i spisovatel. Přednášející: Mgr. David Růžička, publicista
 
Starosta Luděk Pik je výrazně spjatý nejen s Plzní, ale i plzeňským prvním obvodem, kde jako pomoc nezaměstnaným organizoval veřejně prospěšné práce při zřizování parku, na jehož místě vzniklo dnešní tzv. Košutecké jezírko. Zasadil se o rozvoj moderní a tzv. Velké Plzně. Málokdo ví, že pan starosta byl také přítelem umění a sám publikoval beletristická díla.
 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka