Studenti reflektovali Únor 1948. Díla uvidíte v domažlické Galerii bratří Špillarů

V letošním roce si připomínáme sté výročí vzniku republiky.

Cílená propagace v Plzni

V její historii najdeme okamžiky, které radostně slavíme. Jsou však i takové, za nimiž je obtížné se ohlížet. Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ze Západočeské univerzity v Plzni dostali v zimním semestru minulého akademického roku těžký úkol reflektovat ze svého pohledu události Února 1948. Výběr z děl, která napříč ateliéry vznikla, se představí v domažlické Galerii bratří Špillarů.

Návštěvníci si na výstavě mohou prohlédnout dvě velkoformátová díla s názvem Lhostejnost, která vznikla v ateliéru grafiky pod vedením Mikoláše Axmanna. Ateliér malby Aleše Ogouna prezentuje vesměs parafráze dobových vizuálů v jedné z výstavních prostor. Ateliér komiks a ilustrace pro děti pod vedením Báry Šalamounové přispěl krátkými komiksovými příběhy a časovou osou k výročí 100 let republiky. Studenty ateliérů užité fotografie a nových médií vedli Štepán Grygar, Vojtěch Aubrecht a Vladimír Merta ke komorním a minimalistickým instalacím. Petr Vogel, vedoucí ateliéru design kovu a šperku, vybral zásadní práce z výstavy Na ostré hraně konané v plzeňské Galerii Ladislava Sutnara. A Gabriel Vach zpracoval se svým ateliérem téma s důrazem k řemeslným kvalitám keramiky a porcelánu.

Zkušenost je nepřenositelná suchým výčtem faktů, obtížně přenositelná vyprávěním, a působivě přenositelná uměleckou metaforou. A metafory dokáží snadno překlenout i distance prostoročasu. Na základě analogie nás vedou k novému poznání. A to je důležité. Neboť v každé době se slaví minulost a zároveň již chystá budoucnost. Umělecké metafory mají sílu překlenout i distance prostoročasu. Dokáží pomocí ironizující nadsázky zajistit nadčasové útočiště v bídných dobách. Dokáží zachovat tichou rezistenci v ukřičeně budovatelské extázi. Mají čarovnou moc. Promění například Stalinův pomník ve „Frontu na maso“. Promění Gottwaldovo: „Čelem k masám!“ na „K masu čelem!“.

Výstava Únor 1948 byla s dobrým ohlasem prezentována po celou letošní turistickou sezónu na zámku Valeč, s nímž uzavřela fakulta memorandum o spolupráci. Připomenula tak zde v Sudetech ozvěnu dobových událostí, které byly logickým důsledkem předchozího vývoje a které na dlouhý čas poznamenaly směřování naší země.

Vernisáž: 21.11. 2018 v 17 hodin

Místokonání: Galerie bratří Špillarů

Termín výstavy: 22. 11. 2018 – 4. 1. 2019

Výstavu pořádá: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČUv Plzni


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka