Šumavský Mouřenec v neděli opět rozezní oblíbený Žihelský sbor

Čtvrtou adventní svíčku zapálí v neděli 20. prosince ve 14 hodin odpoledne také na věnci v šumavském kostele svatého Mořice na Mouřenci u Annína.

Jarní servisní akce AUTO CB

Advent tam vyvrcholí tradičním koncertem Žihelského sboru. Lidé si odsud mohou odnést také Betlémské světlo.

45členný sbor ze Žihle na severním Plzeňsku vystoupil na Mouřenci poprvé před 4 lety. „Byla to tehdy první akce, která se v dříve běžně nepřístupném kostele konala. Od té doby sem mohou lidé přijít ročně na desítky koncertů a dalších duchovních nebo kulturních setkání a na zhruba sto komentovaných prohlídek,“ připomíná Lukáš Milota z týmu Přátelé Mouřence.

„Jsme moc rádi, že jsme to tehdy všechno odstartovali. Do tohoto půvabného šumavského kostelíku se každý rok moc rádi vracíme. Líbí se nám tu natolik, že jsme do Annína přijeli letos i na letní soustředění a ohehráli v kostele poprvé i letní koncert. Jsme rádi, že si nás obyvatelé Šumavy oblíbili,“ dodává zpěvák, muzikant a kapelník sboru Jiří Bláha.

Také letos sbor zazpívá tradiční i populární vánoční a jiné písně. Na Mouřenci odehraje 99. koncert od svého založení. „Nacvičili jsme nový repertoár a posluchači se mohou těšit i na skvělého trumpetistu Láďu Grigara a další překvapení,“ láká sbormistryně Martina Rambousková.

V závěru koncertu dorazí na Mouřenec skauti z Hartmanic a přinesou Betlémské světlo. Tento symbol blížících se Vánoc si mohou lidé odnést domů. Pro zahřátí připravil Hotel Annín u kostela prodej svařeného vína, tzv. Mouřáku, ale i dalších teplých nápojů. Finančně koncert podporuje obecní úřad v Dlouhé Vsi. Vstupné proto bude jen dobrovolné.

Po celý advent mohou lidé také do kostela přinášet malé a praktické dárky, které 27. prosince dostanou senioři v domově důchodců v Sušici.

Do konce roku bude kostel nad Annínem otevřený ještě několikrát. 24. prosince zve tým Přátelé Mouřence na Štědrou hodinku. „Přivítáme klarinetové duo, zazpíváme si u stromečku koledy, ochutnáme svařák a lidé si mohou koupit malé dárky pro své blízké,“ upřesňuje Lukáš Milota. Na Štěpána vystoupí v kostele skupina Druhý pokus a v neděli 27. prosince uvede režisér Jiří Strach promítání pohádky Anděl Páně, která se před lety točila i na Mouřenci.

Pestrý rok na Mouřenci zakončí půlnoční silvestrovská bohoslužba při svíčkách. Začne krátce po příchodu nového roku a sloužit ji bude šumavský farář Tomas van Zavrel. Veškeré podrobnosti mohou lidé postupně najít na internetových stránkách: www.pratelemourence.cz

 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 19.12.2015 14:12



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka