Na čtyřicetprocentní slivovici začínají právě teď proměňovat letošní rekordní úrodu kvalitních švestek v likérce Stock v Prádle na Plzeňsku. Vysoká cukernatost švestek slibuje prvotřídní kvalitu oblíbené lihoviny. Desítky tun švestek z Polska, Maďarska, Rumunska, Slovenska i od nás právě prodělalo v obřích bazénech čtyřiadvacetihodinový proces bouřlivého kvašení. Už za několik dní dojde k jejich přeměně na kvalitní slivovici.
Na začátku všeho jsou dva velké bazény, kam se vejde až dvacet tun švestek. V obřích kádích kvasí švestky tři týdny. Během tohoto procesu se samovolně zbaví pecek, které klesnou ke dnu. V této fázi se hmotou nesmí hýbat. Vše ale podléhá přísné kontrole. "Já odebírám každý den vzorky z kvasu slivovice, abychom mohli zjistit obsah cukru a obsah alkoholu. Tím, jak klesá cukr, tak se zvyšuje obsah alkoholu," zástupce vedoucího Stock, a.s., závod Prádlo Kristina Demelová. Teď nastupuje proces destilace. Nakvašené švestky se dají do destilačního kotle. Tady se z kvasu dostává všechen alkohol. Poté dojde k jeho čištění. V první a třetí fázi se jedná o odpad, jen ve druhém cyklu můžeme mluvit o kvalitním destilátu. Pak se slivovice skladuje v těchto velkých kovových tancích. "Chodíme kolem. ít slivvici ale nesmíme. Maximálně jí můžem jen očuchat," prohlásil chemik kvasných procesů Václav Břežák. Zatímco letos si lihovarníci nemohou množství a kvalitu švestek vynachválit, do příštího roku hledí s velikými obavami. Podle slov Václava Šitnera totiž všechny ukazatele nasvědčují tomu, že příští rok bude v celé Evropě akutní nedostatek švestek kvůli nízké úrodě.