Tendrem na nákup elektřiny a plynu chce Plzeň ušetřit miliony korun

Město Plzeň zadá veřejnou zakázku na nákup zemního plynu a elektrické energie pro období 2017 až 2018, od vypsání tendru si slibuje úsporu v řádech milionů korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Za tímto účelem se sdruží magistrát s městskými obvody, příspěvkovými organizacemi města i městskými obchodními společnosti, které o to projevily zájem. Kvůli nákupu elektřiny na komoditní burze se zatím spojilo 97 subjektů, v případě zemního plynu 75, přičemž město ještě s nabídkou na zapojení osloví neziskové a další organizace, které mají od města ve výpůjčce nemovitost.  

„Nákup zemního plynu prostřednictvím komoditní burzy byl takto poprvé schválen v roce 2012, a to pro období 2013 a 2014, osvědčil se a došlo k úspoře zhruba pěti milionů korun. V roce 2013 byla takto nakoupena silová složka maloodběrů elektrické energie na období 2014 až 2016, kdy se podařilo uspořit 33 milionů korun,“ uvedl ekonomický náměstek Pavel Kotas. Zemní plyn byl pak následně nakoupen ještě pro období 2015 a 2016, transakce znamenala úsporu ve výši 580 tisíc korun. Odbor vnitřní správy magistrátu, jenž má tuto oblast na starost, proto navrhl využít obdobný postup i pro následující dva roky. 

„I tak velké město jako Plzeň  musí racionálně snižovat vlastní provozní náklady města a jeho organizací tam, kde to jde, vzhledem k tomu, že podle demografických údajů občané města Plzně stárnou a je nutné již od roku 2016 navyšovat podporu neziskového sektoru v oblasti sociálních služeb a v oblasti péče o zdraví občanů,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. 

Společný postup při výběru dodavatele prostřednictvím nákupu těchto komodit na Českomoravské komoditní burze Kladno dnes schválila Rada města Plzně. 

Společný nákup na komoditní burze:

ELEKTŘINA PLYN

Objem nákupu na 2 roky 49 462 MWh 32 000 MWh

Počet subjektů 97 75

Počet odběrných míst 1550 158


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka