Tři slavné rodáky připomenou v Plzni i Praze

Kreslíř a ilustrátor Bohumil Bimba Konečný, fotograf Vilém Heckel a herec, spisovatel, režisér a výtvarník Miroslav Horníček.

Cílená propagace v Plzni

Všechny tři spojuje nejen místo a rok narození, kterým je Plzeň 1918, ale především hluboké otisky jejich života v jednom století dějin naší země. V rámci celoročního projektu Plzeň 2018 přiblíží na podzim tyto tři osobnosti obsáhlé samostatné výstavy a další akce. Výběr ze všech tří výstav uvidí v září i návštěvníci pražské Valdštejnské zahrady. Expozice pod názvem Bimba - Heckel - Horníček tu bude zahájena v rámci tradičního Dne Plzně v Senátu.

Jako první bude od 4. října 2018 do 27. ledna 2019 v Západočeském muzeu v Plzni k vidění výstava VILÉM HECKEL 100. Představí jednotlivé části tvorby tohoto výjimečného fotografa, narozeného v Plzni, v kontextu s jeho životní cestou, která skončila tragicky v roce 1970 při expedici na horu Huascarán. Svými fotografiemi Vilém Heckel přiblížil vzdálené vrcholy
a zapomenuté kouty světa širokému publiku. Jeho rozsáhlá tvorba obsahuje mnoho kapitol: průmyslové a reklamní fotografie, reportážní dokumentaci, krajinné fotografie celého Československa a fotografické záznamy vysokohorských expedic.

Na výstavě bude více než 100 fotografií, z nichž některé nebyly dosud zveřejněné. Součástí budou téměř všechny Heckelovy publikace a některé jeho osobní věci. Výstava se uskuteční díky pomoci dcery Viléma Heckela, Heleny Heckelové, a jejího spolupracovníka Martina Fojtka z galerie Fotografic. Iniciátorem výstavy a kurátorem za Západočeské muzeum je Markéta Formanová. Na přípravě se podílí i Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Národní archiv, Muzeum Českého ráje v Turnově nebo Velvyslanectví České republiky v Limě.

„Se sestavením životního příběhu Viléma Heckela mi pomáhá nejen jeho dcera Helena, ale i jeho sestra Milada a přátelé z řad horolezců. Heckel byl fotografem na světové úrovni a zároveň člověkem výjimečného charakteru, na kterého každý z dotazovaných rád vzpomíná. Nejtěžší při přípravě retrospektivní výstavy bylo vybrat fotografie z jeho archivu, který čítá přes 70 000 snímků. Pevně věřím, že kvalitní černobílá fotografie dokáže zaujmout diváky i v dnešní vizuálně přesycené době,“ říká Markéta Formanová.

Odkaz Miroslava Horníčka, všestranného umělce a jedné z nejvýraznějších osobností české kultury minulého století, je v Plzni stále živý. Jeho sté narozeniny připomíná řada akcí po celý rok. Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje chystá na září Literární festival věnovaný Miroslavu Horníčkovi, kabaretní Divadlo Pluto zve v listopadu na festival divadelní.

Životem a tvorbou nezapomenutelného plzeňského rodáka provede výstava v mázhauzu radnice na náměstí Republiky. K vidění tu bude od 2. do 23. listopadu 2018 pod názvem Miroslav Horníček – 100. výročí narození. Výstavu pořádá město Plzeň a její podtitul zní Tak už jsem zase doma, Plzeňáci! Poprvé na ní bude představena publikace Miroslav Horníček a Plzeň z edice Významné plzeňské kulturní osobnosti.

„Tak jako Miroslav Horníček nikdy nezapomínal na své rodné město a vždy se hrdě vracel ke svým kořenům, tak chce město Plzeň podzimními akcemi připomenout a vzpomínat na jednoho ze svých významných a jedinečných rodáků,“ podotkla Kateřina Zvěřinová z odboru kultury magistrátu.

Poctu Miroslavu Horníčkovi chystá na listopad i Divadlo J. K. Tyla, které po něm v den jeho 100. narozenin, 10. listopadu 2018, slavnostně pojmenuje foyer Malé scény Nového divadla a odhalí jeho bustu. Ve Velkém divadle se pak odehraje vzpomínkový Galavečer k poctě Miroslava Horníčka v režii Antonína Procházky.

Od 6. prosince 2018 do 20. ledna 2019 se Plzeňané budou moci v Galerii Jiřího Trnky podrobně seznámit s jedinečnými kresbami i životním osudem třetího ze slavných rodáků, narozených před sto lety, Bohumila Konečného - Bimby. Tento výjimečný a znovu objevovaný malíř a ilustrátor 2. pol. 20. století byl mistrem dynamických dobrodružných ilustrací a kreseb krásných žen. Je známý jako ilustrátor knih Jaroslava Foglara a Otakara Batličky, je ale i autorem řady reklamních plakátů. Jeho kariéru velmi poznamenala aféra s komiksovou hrdinkou Amazonou - Octobrianou. Kurátorem výstavy „Bohumil Konečný – Bimba, 1918-2018“ je Jan Hosnedl.

„Poprvé jsou součástí výstavy originály z knižních výborů Otakara Batličky z konce 60. let a také z Mladého hlasatele a foglarovek, které byly řadu let nepřístupné v zapečetěném bytě Jaroslava Foglara,“ upozorňuje Hosnedl.

Den Plzně v Senátu
1. září 2018
Oslavy stého výročí vzniku republiky se promítnou i do programu tradičního Dne Plzně v Senátu, kterým se město prezentuje obyvatelům i návštěvníkům Prahy. V krásných prostorách Valdštejnské zahrady bude po celé září umístěna expozice Bimba – Heckel – Horníček - tři plzeňské osobnosti minulého století, která je jakousi ochutnávkou, výběrem ze samostatných výstav plzeňských rodáků. Vernisáž se uskuteční 1. září v 10 hodin v rámci Dne Plzně v Senátu. Po celý den pak bude následovat bohatý program, který pozve na dobovou módní přehlídku s elegancí první republiky, taneční vystoupení Dance by Lion's, hudbu kapely Pilsner Jazz Band či prezentaci regionálních potravin Plzeňského kraje.
Vstup na Den Plzně v Senátu je zdarma.

V rámci projektu Plzeň 2018, který pod titulem Kde domov můj připomíná po celý rok 2018 sté výročí vzniku republiky, se už uskutečnily desítky akcí. V době letních prázdnin mohou obyvatelé i návštěvníci Plzně vidět například výstavy 100PY: Sto let republiky očima pěti generací či Anatomie skoku do prázdna. 7. září se pod širým nebem na náměstí Republiky odehraje představení Smetanovy Prodané nevěsty. Oslavy vzniku samostatného Československa vyvrcholí tradičně o víkendu 26. - 28. října.
Své síly při organizaci projektu Plzeň 2018 spojily město Plzeň a Plzeňský kraj.

Více informací k jednotlivým akcím najdete na:
https://akce.plzen.eu/2018_plzen-2018


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka