Už podruhé letos školy zbourají bariéry pro handicapované a obce vysadí nové aleje. Granty Nadace ČEZ jsou opět otevřeny

Už podruhé mají letos školy možnost získat prostředky na zlepšení přístupu handicapovaných studentů ke vzdělání. Obce a města, také i v Plzeňském kraji, zase mohou žádat o peníze na sázení či obnovu alejí a stromořadí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zájemci o podporu Nadace ČEZ mohou až do konce července žádat o příspěvky z grantových řízení Oranžové schody a Stromy. Žádosti stačí vyplnit přes jednoduchý webový formulář. Jen za letošní první pololetí podpořila Nadace ČEZ výsadbu 31 alejí a 10 bezbariérových úprav škol. 

Nadace ČEZ přijímá žádosti v obou grantových řízeních do 31. července. Jednoduché formuláře se vyplňují přímo na webu www.nadacecez.cz. Finanční spoluúčast žadatelů není nutná.  „O výsledcích budeme všechny uchazeče informovat do poloviny září. Školy a obce se tak  o svých úspěšných žádostech dozví včas, aby se bez zbytečných průtahů mohly pustit do realizace svých projektů,“ říká Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ. 

Každá škola či obec může v grantových řízeních Oranžové schody a Oranžové stromy podat pouze jednu žádost o nadační příspěvek za rok. Datum, respektive pořadí zaslání žádosti rozhodování dárce neovlivní. Stejně jako v loňském roce zapojí Nadace do rozhodování o obdarovaných i své patrony z řad známých osobností. 

Oranžové schody zlepšují přístup handicapovaných žáků ke vzdělání 

Nadace ČEZ pomáhá mladým lidem s tělesným postižením začlenit se mezi ostatní studenty  a minimalizovat překážky, které jim stojí na cestě za kvalitním vzděláním. Projekt Oranžové schody totiž pomáhá odstraňovat architektonické bariéry nákupem plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů nebo zvukových a světelných naváděcích systémů. 

Maximální výše příspěvku v grantu Oranžové schody činí 400 000 Kč na jeden realizovaný projekt resp. 500 000 Kč na dva realizované projekty v objektu a požádat o něj mohou všechny základní, střední a vyšší odborné školy. Celkem se v uplynulých letech mezi bezbariérové zařadilo už 58 škol, v západních Čechách podpořila Nadace ČEZ čtyři školy, a to v Boru u Tachova, Přešticích a Sušici. Své bezbariérové brány otevřela vloni vozíčkářům i Základní škola Vítězství Mariánské Lázně, jejíž přihlášku doporučil šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek. 

Stromy Nadace ČEZ podporují návrat alejí do Česka 

Nadace ČEZ už pátým rokem podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Dosud města a obce z poskytnutých grantů obnovily či nově vysadily už 288 stromořadí, v Plzeňském a Karlovarském kraji vyrostlo 35 nových alejí, například v letošním roce již obcích Dobřív, Líšťany a Lužany. Do jejich sázení se často zapojily i děti z mateřských a základních škol, celé rodiny a různé místní organizace, dobrovolnými hasiči počínaje a například členy Sokola konče. 

Nyní otevřené grantové řízení je určeno pro ty, kteří chtějí sázet stromy letos na podzim. Maximální výše příspěvku činí 150 000 Kč.   

Veškeré potřebné informace o grantových řízeních Oranžové schody a Stromy, pravidla i formuláře najdete na stránkách Nadace ČEZ: http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/oranzove-schody.html http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/stromy.html



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 24.07.2016 14:12



3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka