V Anníně u Sušice v sobotu zahajuje provoz nová sklářská pec

V historické sklárně v šumavském Anníně bude v sobotu 11. června 2016 slavnostně zahájen provoz sklářské pece. Po téměř 70 letech se v tomto druhém nejstarším činném sklářském provozu v českých zemích znovu rozhoří oheň pod sklářskou pánví, sklo se utaví a šikovné ruce sklářského mistra Jiřího Kozla navážou na staletí trvající tradici zdejšího sklářství.

Cílená propagace v Plzni

Je to snad trochu symbolické, že se do Annína vrací sklářská prvovýroba právě v roce, kdy tato sklárna slaví 220 let od svého založení.

Největší sklářský provoz na Šumavě

Příchodem Jiřího Kozla do Annína se tato stará sklárna proměňuje v jediný šumavský provoz, ve kterém se po mnoha desetiletích opět spojuje sklářská prvovýroba se zušlechťováním skla a Annín se tak stává největším sklářským provozem v oblasti Šumavy. Spojení stávající brusírny a sklářského hutě dává oběma nové možnosti spolupráce v rozvoji nových tvarů a dekorů skla a samozřejmě i dalších podnikatelských aktivit. Je to pro šumavské sklářství velký krok, který může ukazovat cestu do budoucnosti. "Nejde totiž jen o nějaké navazování na starou tradici, ale o živé a velmi aktivní sklářské provozy, jejichž produkce se neustále rozvíjí v duchu doby a které musí jako industriální podniky také obstát na trhu," říká sklářská historička Jitka Lněničková. 

Jak se plní přání majitele sklárny

Majitel sklárny a provozovatel annínské brusírny Petr Švrčula měl již delší dobu představu (či sen), že by měla být v historických objektech annínské sklárny obnovena před mnoha desetiletími zastavená sklářská prvovýroba. "Příchod Jiřího Kozla do Annína je tak nejen obohacením sklářské výroby v Plzeňském kraji a na Šumavě, ale je to i splnění tajného přání jednoho mladého a činorodého majitele sklárny," dodává Lněničková. 

Co najdou návštěvníci v Anníně

Annínská sklárna nabízí tak od soboty návštěvníkům širokou paletu možností, jak proniknout do tajů a příběhů šumavského sklářství. Lze zde navštívit brusírnu skla a koukat zdejším šikovným brusičkám přímo „pod ruce“ a případně si od nich nechat vybrousit vlastní motiv. Hned vedle se dá zajít do sklářské huti, kde se rodí z horkého skla číšky, vázy, svícny a mnoho dalšího. A tady nemusí návštěvníci jen koukat, mohou si zde sami vyfouknout nějaký ten skleněný předmět. Mezitím či potom je možnost navštívit annínské sklářské muzeum, které představuje dlouhé dějiny sklárny i stovky jejích historických výrobků. Děti se zde mohou pohrát v malé herně. No a samozřejmě je možné si výrobky zdejších sklářů a brusičů zakoupit a získat tak nejen milou vzpomínku na návštěvu annínské sklárny, ale také pěkné užitkové české sklo, kterého bude radost používat.  



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
10.06.2016 15:11



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka