V Depo2015 se otevře Digitální hřiště pro zvídavé děti

Po úspěchu loňské výstavy „Stroj času“ přichází Plzeň 2015 s dalším interaktivním dětským programem. Pod titulem „TRIK - Digitální hřiště pro zvídavé děti“ se ve čtvrtek 18. února v DEPO2015 otevře digitální herna, ve které si děti vyzkouší spoustu věcí: rozeznít podlahu, probudit sopku k životu, pohybem vybarvit zeď, zkusit si černé divadlo, ovládat planety ve vesmíru, stavět koleje a silnice.

Cílená propagace v Plzni

Vyřádit se v ní mohou až do 24. dubna 2016.

„Připravili jsme program, který zabaví děti v zimním a deštivém počasí a ukáže jim cesty k zábavě, jakou umožňují současné technologie. Ale hlavně při něm nebudou sedět na místě a tlačítky ovládat dění na monitoru. Právě naopak, instalace v DEPO2015 nutí děti k pohybu, přemýšlení a spolupráci,“ vysvětluje programový ředitel Jiří Sulženko. 

Interaktivní hřiště je určeno především pro děti, ale zaujme i dospělé. Unikátní kolekci interaktivních a převážně digitálních herních prvků připravili umělci a programátoři z Česka a Polska. Najdete tu ohromující pískoviště, které vytváří virtuální pohoří, řeky nebo sopky; z různobarevných kostek si postavíte trasy pro virtuální tramvaje, trolejbusy a auta. Díky spolupráci s Divadlem Alfa se v modelu černého divadla z dětí stanou herci, v jiné instalaci rytíři Jedi se světelnými meči. Barevná prolézačka jim názorně ukáže, jak se skládají barvy. Malí návštěvníci se vyřádí se i na měkké ploše, která se rozezní při pohybu a skákání. Designeři 3DSense, kteří stáli za videomappingem pro zahájení Evropského hlavního města kultury 2015, připravili dotykovou instalaci, která mění dráhu letu předmětů ve virtuálním prostoru, či digitální kouli ovládanou pohybem ruky. Všechny instalace propojuje dětský vláček designéra Petra Bakoše, s nímž slavil velký úspěch na loňském Designbloku.

Každý víkend čeká návštěvníky doprovodný program v podobě promítání trikových a digitálních filmů. V rámci DEPO Street Food Marketu 20. února chystají organizátoři od 15:00 hodin speciální dětskou vernisáž.

Vnitřní hřiště najdete v hale areálu bývalého depa v Presslově ulici, otevřeno je denně od 11 do 19 hodin. Jednorázové vstupné činí 50 Kč pro děti a 80 Kč za dospělé. A protože se určitě budete chtít vracet, organizátoři nabízejí rovnou i permanentku na 10 vstupů za 300 Kč.

Více informací k jednotlivým instalacím:

SandyStation – Zeměkoule

Programátor Robert Eckstein před pár lety ohromil svým interaktivním pískovištěm, které díky spojení s technologií umožňuje vytvářet virtuální pohoří, řeky nebo sopky. Dnes se jeho nápad realizoval na několika místech v Česku i Evropě. Na výstavě TRIK představujeme zatím nejaktuálnější verzi této instalace.

SandyStation – Město v pohybu

Nemusíte se jen přehrabovat pískem jako u instalace Zeměkoule, abyste mohli tvořit nové věci. Instalace Město v pohybu umožňuje díky různobarevným kostkám stavět trasy pro virtuální tramvaje, trolejbusy a auta.

Divadlo Alfa - Černé divadlo

Interaktivní instalace nemusí být jen digitální. Ve spolupráci s Divadlem Alfa jsme připravili model černého divadla, kde si děti mohou vyzkoušet jeho fungování, vyfotit se v kostýmu a fotku si poslat e-mailem.

WroArt / Paweł Janicki a Dominika Sobolewska  – Malování světlem / Painting With Light

Ovládat planetu světelným mečem nemusí jen rytíři Jedi. V naší instalaci díky pohybu ožívá plátno, na kterém děti mění barevné obrazce a rozeznívají zvuk. 

WroArt / Dominika Sobolewska  – RGB

Červená, zelená a modrá jsou základní odstíny barevného spektra. Barevná prolézačka ukáže dětem názorně, jak se z nich skládají ostatní barvy.

WroArt / Paweł Janicki a Dominika Sobolewska – Interaktivní hřiště / Interactive Platform

Interaktivní hřiště je nejdivočejší část výstavy. Pro děti je připravená barevná měkká plocha, která se rozezní při pohybu a skákání. Děti pak společně tvoří zvukovou symfonii svými pohyby.

3DSense – Proteus

Bájný řecký věštec a syn boha Poseidóna inspiroval dotykovou instalaci, která umožňuje měnit dráhu letu předmětů ve virtuálním prostoru. 3DSense stáli za mappingem pro zahájení Plzně – Evropského hlavního města kultury v roce 2015, tady si vyhráli na daleko menším prostoru.

3DSense – Bludiště Sphero

Pro digitální hračku Sphero, kouli, kterou je možné ovládat pohybem ruky, připravili umělci z 3DSense bludiště. 

Petr Bakoš - Vlak

Všechny instalace propojuje dětský vláček designéra Petra Bakoše, který s ním slavil velký úspěch na posledním ročníku výstavy Designblok.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka