V Kařízku odchytili kroužkovaného papouška. Hledá se majitel

Na nedostatek práce si v těchto dnech rozhodně nemohou stěžovat rokycanští ochránci přírody. I několikrát denně řeší nejrůznější případy, nezřídka i takové, které lze označit za zvláštní až kuriózní.

Cílená propagace v Plzni

 Jedním z nich byl i pondělní / 25. 7. / odchyt bobra evropského a za kuriózní lze označit i středeční / 27. 7. / odchyt papouška se zajímavým názvem Eklektus různobarvý v Kařízku na Rokycansku. Papoušek zřejmě v nestřeženém okamžiku ulétl svému majiteli a nyní na něj čeká v záchranném centru. Je to kroužkovaný sameček, tudíž bude pro identifikaci potřeba osvědčení. 

Eklektus různobarvý je středně velký druh papouška s nejlépe rozpoznatelným pohlavním dimorfismem na světě. Samci jsou světle zelení, zatímco samice červené až nafialovělé. Samci mívají nepatrně žlutý odstín, ohbí křídel modrá, spodní křídelní krovky a boky červené, spodní krovky ocasní žlutozelené. Zobák je korálové barvy se žlutou špičkou. Samice mají červenou barvu na zádech a křídlech tmavší, až dohněda. Z hlediska chovu jde o velmi běžný druh, na kterého zájemci narazí takřka na všech ptačích burzách v České republice. Často je chován i jako domácí mazlíček. Vyžaduje ale dost pozornosti a více než u jiných druhů mu hrozí sebepoškozování. Je také více náchylný na stres. 

"Odchyt papouška nebyl příliš těžký, neboť poměrně intenzivně pršelo a papoušek byl již poměrně vyhublý. Snad tedy přežije a dostane se ke svému majiteli. Kontaktní telefon stanice je 603239922," říká rokycanský ochránce přírody Pavel Moulis.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka