V Měšťanské besedě začíná nabitá podzimní sezóna. Můžete se bavit u divadelních komedií i se známými muzikanty

Po letních prázdninách, kdy kulturou žila převážně zahrada Měšťanské besedy, nyní opět ožívají její sály. Hned během prvních podzimních týdnů se tu na pódiích vystřídá řada oblíbených českých herců i písničkářů.

Cílená propagace v Plzni

Divadelní diváky bude bavit novinka Divadla Kalich Už nikdy sám! se Zuzanou Bydžovskou, Pavlem Liškou  a Josefem Poláškem, plzeňskému publiku dobře známé Klíče na neděli Antonína Procházky v novém nastudování nebo komedie podle filmu Woodyho Allena Prokletí nefritového škorpiona s Bohumilem Kleplem v hlavní roli. Zazpívat si návštěvníci Měšťanské besedy budou moci ty nejznámější písně s Pavlem Dobešem, Věrou Martinovou, skupinou Hradišťan, která zahraje s Vlastou Redlem, nebo na koncertě pro celou rodinu s Jaroslavem Uhlířem a jeho kapelou. Perličkou podzimu budou koncerty zahraničních hudebních hvězd, baskytaristky Nik West a bubeníka Billyho Cobhama s jeho bandem.

Září v Měšťanské besedě znamená, že po letní sezóně se dveře do sálů začínají otevírat opět téměř každý den  a sedadla zaplňují návštěvníci, přicházející za kulturou. „Důvodů, proč přijít do Měšťanské besedy, se najde každý týden hned několik. Ať už to jsou hry hostujících divadel, živé koncerty, zahraniční hudební hvězdy, pravidelné pohádky pro děti nebo Kino Beseda, které od září promítá každý pracovní den a novinkou jsou sobotní rodinné filmy ,“ říká Ivana Hušáková, manažerka komunikace a marketingu Měšťanské besedy. 

„Pro zpříjemnění podzimních dnů jsme do programu vybrali osvědčená divadla, které naše diváky baví, ať už je to pražské Divadlo Kalich s trojicí vynikajících herců, Divadlo A. Dvořáka Příbram s komedií Woodyho Allena nebo divadelní společnost Háta s Klíčemi na neděli Antonína Procházky,“ upřesňuje Hana Rendlová, manažerka kulturních akcí v Měšťanské besedě.

Ve své nové hře Už nikdy sám! (28. 9.) se Divadlo Kalich zabývá fenoménem dnešní doby, a to singles a lidskou samotou. Zuzana Bydžovská, Pavel Liška a Josef Polášek ukážou, že problém osamělosti lze řešit jednoduše krádeží budoucího partnera na ulici.

Divadelní představení Klíče na neděli (16. 10.) bude v Plzni jako doma. Autorem je plzeňský dramatik Antonín Procházka, plzeňské divadlo uvedlo stovky repríz a divadelní společnost Háta, která ho přiveze tentokrát, už v Měšťanské besedě odehrála přibližně desítku her. Právě proto stojí za to si připomenout nepovedený večírek dvou manželských párů a porovnat herecké výkony (Jana Šulcová, Zbyšek Pantůšek / Viktor Limr, Ivana Andrlová / Olga Želenská, Libor Hruška / Antonín Procházka).

Woodyho Allena, tedy postavu roztomilého nemotory, již ve filmu Prokletí nefritového škorpiona představoval  i režíroval, si v Besedě zahraje Bohumil Klepl. Inteligentní komedii o vynikajícím vyšetřovateli, který nevědomky vyšetřuje vlastní zločiny spáchané v hypnóze, nastudovanou podle stejnojmenného filmu, přiveze Divadlo  A. Dvořáka z Příbrami (30. 10.).

„Během celého podzimu si k nám lidé můžou přijít zazpívat se známými písničkáři. Na pódiu se v říjnu vystřídají Pavel Dobeš, Věra Martinová a kapela Hradišťan po 20 letech opět společně s Vlastou Redlem. V listopadu je bude následovat Jaroslav Uhlíř, který si u příležitosti 40. výročí spolupráce se Zdeňkem Svěrákem připravil koncert pro celou rodinu,“ doplňuje Hana Rendlová.  

Průřez svou tvorbou od konce 80. let, kdy jeho popularita nejvíce rostla a jeho tvorba se šířila republikou na kazetových kopiích, až do současnosti nechá v Besedě zaznít folkař Pavel Dobeš (2. 10.). „V první části koncertu zahraje Pavel své nejznámější písničky, jako je Jarmila, jeho první skutečný hit, dále Jumbo Jet, Vendelín Prouza, Pražce nebo Víte, vono, holky a další,“ říká jeho manažerka a žena Vlaďka Dobešová. V druhé části přidá písničky z pozdějších desek a nechá i na posluchačích, aby sami navrhli, co chtějí slyšet.

První dáma české country Věra Martinová letos odehraje pouze deset velkých koncertů a jedním z nich bude právě ten v Měšťanské besedě (6. 10.). Vloni se po pauze způsobené zdravotními komplikacemi vrátila a postavila kolem sebe novou kapelu. „Jsou to mladí talentovaní hudebníci. Přináší do mých písní nový vítr, čerstvost a zajímavé nápady, takže i když budeme hrát pro mé fanoušky možná notoricky známé písničky, určitě budou mile překvapeni,“ vzkazuje hudebnice a zpěvačka s tím, že nových aranžmá se dočkaly i songy jako Nebe, peklo, ráj, Toulavý džíny nebo Na vrcholky hor. 

Na přelomu 80. a 90. let bylo jejich spojení na československé hudební scéně doslova zjevením. Moravská cimbálovka Hradišťan s Jiřím Pavlicou a folkrockový AG Flek Vlasty Redla na jednom pódiu byly v podstatě prvním uskupením hrajícím za velkého zájmu publika world music. Přes nevoli posluchačů i pořadatelů ale v roce 1994 jejich spolupráce skončila. Obnovila se až loni, po dlouhých 21 letech. „To společné hraní bylo pořád nějak ve vzduchu, ale když na to vždycky přišla řeč, měl někdo z nás napilno a neměl na to čas. No, a to mi Jura v podstatě zopakoval. Že toho má moc a že další koncerty nestihne. Jenže u té naší schůzky byla jeho žena, která mu řekla: Já myslím, že bys nějakou chvilku našel. A tak jsme zase tu,“ vysvětluje Vlasta Redl. Jejich společné koncerty jsou od roku 2015 vyprodané. Během vystoupení nejprve hraje každá kapela zvlášť, potom se spojí a hrají dohromady, a to jak starší, tak nové věci (9. 10.). 

Přes 500 písní už vytvořila autorská dvojice Jaroslav Uhlíř – Zdeněk Svěrák. 40 let partnerství oslaví první jmenovaný koncertem pro všechny generace. Písničky z pohádek a filmů, písničky o zvířátkách i skladby napsané pro známé hudební interprety dokážou na koncertech rozezpívat celé publikum. Jaroslav Uhlíř zahraje v Měšťanské besedě s rockovou kapelou, kterou sestavil před čtyřmi lety (5. 11.).

Začátkem listopadu bude Měšťanská beseda hostit dva koncerty hudebních hvězd světového formátu. Nejprve vystoupí baskytaristka Nik West (1. 11.), která je považována za jeden z největších talentů současnosti a bývá označována jako Lenny Kravitz v ženském vydání.  O několik dní později se na stejném pódiu představí nejlepší jazzový bubeník na světě Billy Cobham (6. 11.).

Na plátno Kina Beseda se po prázdninovém provozu opět promítají filmy pečlivě vybrané na základě hodnocení diváků i filmových kritiků, získaných ocenění či jejich mimořádnosti. Do programu byly vybrány také hudební dokumenty, mapující životy hudebních ikon, jako je např. Ozzy Osbourne, Alice Cooper, skupina Beatles, Amy Winehouse a další, a přenosy ze světových divadel a výstav. Novinkou jsou sobotní filmy pro celou rodinu.

Kompletní program a detailní informace o plánovaných akcích jsou uvedeny na www.mestanska-beseda.cz.

Vstupenky na akce lze zakoupit na www.mestanskabeseda.cz,  v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky 41  nebo v Měšťanské besedě a v dalších obvyklých předprodejích.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka