V Plzni se bude čtyřiadvacet hodin číst z díla Václava Havla

Centrum Johan, PaNaMo a Bezejmenná čajovna spojily své síly, aby celkem sedmi různými akcemi od září do prosince připomněly důležité milníky v naší novodobé historii. Chystají například čtyřiadvacetihodinové čtení z textů Václava Havla v den, kdy by oslavil 80. narozeniny, happening na Den studentstva nebo večírek připomínající 5. výročí úmrtí I. M. Jirouse.

Jarní servisní akce AUTO CB

Projekt byl zahájen v pátek dopoledne, položením květin na mostě I. M. Jirouse. Básníkovy nedožité 72. narozeniny tak symbolicky připomněli Marcela Mašínová za spolek PaNaMo a Roman Černík jako zástupce Centra Johan. Večer se v prostorách Moving Station uskutečnilo čtení z textů I. M. Jirouse. „Spolu se zahájením projektu bychom také rádi vyzvali všechny, kdo mají rádi texty Václava Havla, aby se připojili k našemu čtyřiadvacetihodinovému čtení z jeho díla, které bude probíhat u Lavičky Václava Havla v Šafaříkových sadech. Dobrovolníci z řad veřejnosti tu budou od 4. října 12:00 do 5. října 12:00, což je den Havlových 80. narozenin, nepřetržitě číst jeho texty, každý vždy 30 minut,“ říká Marcela Mašínová, ředitelka spolku PaNaMo. Na čtení se zájemci musí předem zaregistrovat, informace najdou na www.johancentrum.cz.  

Další akcí bude 28. října oslava vzniku samostatného československého státu. V prostorách Moving station se kromě komentovaných prohlídek, koncertu a čtení poezie odehraje také diskuse o demokracii. 

9. listopadu, na výročí úmrtí I. M. Jirouse, od jehož smrti uplyne pět let, se v  Moving Station chystá na počest předního českého undergroundového básníka večírek.

Na Den studenstva 17. listopadu se uskuteční happenning na Mostě I. M. Jirouse. 

Mezinárodní den lidských práv připomene 10. prosince v Moving Station multimediální projekt Broken Words, na kterém se podílejí čínský exilový spisovatel a básník Liao I-wu, plzeňský básník Ivo Hucl a umělci soustředění kolem skupiny DG 307 – skladatel a multiinstrumentalista Tomáš Vtípil, hudebník a básník Pavel Zajíček a filmařka Petra Bučková. 

18. prosince, v den 5. výročí úmrtí Václava Havla, uzavře v Moving Station projekt 7x ke svobodě! derniéra kompozice Havlových aktovek Vaňku, člověče! tvůrčího seskupení Druhé nástupiště. Vstupenky na jednotlivé akce budou postupně k dostání prostřednictvím www.plzenskavstupenka.cz a www.goout.cz 


The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 8 roky

    Já číst přijdu. Je to pro mě cest a radost.

  • Před 8 roky

    Před osmi lety jsem maturovala a i názor profesorky českého jazyka byl k tomuto člověku jako k dramatikovi a spisovateli velmi negativní....na tomto jsme se shodly, jeho dílo je tzv. " o ničem"

  • Před 8 roky

    Doporučuji k přečtení : http://www.hegaion.cz/2016/09/moralka-vaclava-havla-jeho-rodiny.html
    Oslavovat to hovado může ještě dnes jen opravdu naivní člověk.

  • Před 8 roky

    * UPOZORNENÍ pro HRAD * tak vypadá HRAD & PODHRADÍ ...

  • Před 8 roky

    Tak to má opravdu v té hlavičce pořádně nakakáno :-)

  • Před 8 roky

    Nemám problém s Havlem, mám však stále větší problém s lidmi, kteří se jím zaštiťují.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka