Veřejnost se shodla s odborníky na největších pozitivech Plzně

Jedinečnou příležitost vyjádřit se k životu ve městě měli v průběhu léta všichni Plzeňané. V rámci přípravy nového strategického plánu mohli na webových stránkách města a Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně zhodnotit důležitost tvrzení, která o Plzni dali dohromady odborníci na červnovém workshopu k analytické části.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Všeobecně lze konstatovat, že bodování veřejnosti upřednostňuje oblasti, které se obyvatel přímo týkají a s nimiž se setkávají v každodenním životě. Z hodnocení však plyne, že rozdíly ve vnímání pořadí důležitosti u odborníků a veřejnosti jsou minimální,“ vysvětluje Irena Vostracká ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Z hodnocení je také zřejmé, že veřejnost používala širší škálu bodování. „Nejčastější známkou na škále od nuly do deseti, bylo číslo 10. Na rozdíl od odborné veřejnosti laici neváhali dát některým výrokům hodnocení 0,“ doplňuje Eva Velebná Brejchová, která má koordinaci zpracování strategického plánu na starosti.

Hlavním smyslem strategického plánu je organizace rozvoje města a koordinace jednotlivých zájmů tak, aby město prosperovalo jako celek. Strategický plán reaguje na dlouhodobé potřeby města a zároveň musí zohledňovat možnosti rozpočtu.


Časový průběh zpracování 

* podzim 2016: předpokládané schválení analytické části strategického plánu v orgánech města

* 01/2017 – 10/2017: příprava návrhové části strategického plánu

* jaro 2018: předpokládané schválení strategického plánu v orgánech města


Hlavní pozitiva a hlavní problémy Plzně

Z hlediska důležitosti jsou v Plzni stěžejní následující funkce:

* správní (pozitivně je vnímán systematický přístup k rozvoji města, nejvyšší hodnocení získalo rozpočtové hospodaření a vysoké známky obdržela i kvalita služeb v oblasti veřejné správy)

* obytná (je pozitivně vnímaná silná identita obyvatel s městem, vysoké hodnocení získává kvalita prostředí pro bydlení a existence a dostupnost služeb základní veřejné občanské vybavenosti, intenzivně je vnímána kvalita systému MHD)

* hospodářská (tradičně je pozitivně vnímána úroveň hospodářské základny a vysoká míra zaměstnanosti, což odpovídá velikosti města).

Další rozvoj těchto funkcí je žádoucí a základní pro další vývoj města.

Zásadním souhrnným problémem města Plzně jsou dopady a vliv dopravní infrastruktury a dopravního režimu na chod a strukturu města. Klíčovým individuálním problémem města je jeho napojení na jediný zdroj pitné vody. Značně jsou též negativně vnímány další problémy v oblasti vodního hospodářství.

Zájemci se mohli zapojit také do vědomostního kvízu. Nejbystřejším čtenářem webových stránek Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně se stal Martin Moravec. Na snímku přebírá vstupenky na představení Robin Hood v Divadle Josefa Kajetána Tyla, které získal za to, že jako první správně odpověděl na všechny kvízové otázky k novému strategickému plánu.

Foto Pavel Křivánek – na snímcích zleva: Irena Vostracká (ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně), Jaroslav Bezděk (DJKT) a Martin Moravec (vítěz)

 




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka