Vesnicí Plzeňského kraje roku 2017 jsou Břasy, v sobotu zažily udílení cen

Vítězem krajského kola 23. ročníku soutěže Vesnice roku se stala obec Břasy z okresu Rokycany. Slavnostní udílení cen se uskutečnilo ve vítězné obci.

Jarní servisní akce AUTO CB

V rámci soutěže byly předány i další významné ceny spojené s finančním ohodnocením.

Zlatou stuhu za vítězství v krajském kole a příspěvek od Plzeňského kraje ve výši 100 tisíc korun předal zástupci vítězné obce hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, který zároveň převzal záštitu nad krajským kolem soutěže. Slavnostního vyhlášení výsledků a také předání Ceny Rady Plzeňského kraje i barevných stuh finalistům krajského kola se zúčastnili také náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová, náměstkové hejtmana Ivo Grüner a Pavel Čížek, v neposlední řadě také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
„Podpora menších obcí a venkova vůbec je povinností vedení kraje a my se snažíme mimo jiné takto symbolicky podpořit v rozvoji menší obce, které Plzeňský kraj dělají tím, čím je. Jsme krajem venkovským, a proto si naši pozornost právě tyto obce zaslouží,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

V letošním roce se v Plzeňském kraji přihlásilo do soutěže Vesnice roku 2017 celkem 24 obcí, což v rámci ČR byl druhý nejvyšší počet přihlášených. O tři přihlášené obce více měl Pardubický kraj.

Z přihlášených obcí hodnotitelská komise v čele s předsedou komise Jindřichem Šustrem (starostou Kornatic, které se staly Vesnicí Plzeňského kraje v r. 2015) vybírala letošního vítěze. Soutěže se mohly zúčastnit všechny obce, města a městyse vesnického charakteru do 7 500 obyvatel, které mají zpracovaný vlastní plán obnovy vesnice. Hodnotitelská komise pak během června všechny přihlášené obce navštívila a zástupci obcí měli možnost prezentovat během dvou hodin to nejlepší, co v obci mají.

Bílou stuhu za zapojení dětí a mládeže do života obce získaly nedaleké Němčovice, Modrou stuhu oceňující společenský život v obci obdržely Kozolupy ze severního Plzeňska, za péči o zeleň a životní prostředí získala Zelenou stuhu obec Myslív z okresu Klatovy a

Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu putovala rovněž na Klatovsko, a sice do Kolince. Všechny čtyři tyto oceněné obce získaly od Plzeňského kraje formou symbolického šeku příspěvek ve výši 30 tisíc korun.

Dále byla udělena Cena hejtmana Plzeňského kraje a Cena Rady Plzeňského kraje. Cenu hejtmana Plzeňského kraje letos získala obec Buková z jižního Plzeňska, Cenu Rady Plzeňského kraje si odvezli zástupci obce Chrást, okres Plzeň-město. I obě tato ocenění jsou spojena s finanční odměnou – Buková získala šek na 60 tisíc Kč a Chrást šek na 45 tisíc korun.

Další ocenění udělená v soutěži:
Cena naděje pro živý venkov – obec Kvášňovice (okres Klatovy)
Diplom za kvalitní květinovou výzdobu v obci (Fulínova cena) – obec Všekary (okres Domažlice)
Diplom za vzorné vedení kroniky – obec Pačejov (okres Klatovy)
Diplom za moderní knihovnické a informační služby – obec Nezvěstice (okres Plzeň-město)
Zlatá cihla v POV kategorie A – obnova či rekonstrukce památkově chráněných objektů a památek místního významu: obec Chanovice (okres Klatovy) - za záchranu venkovské usedlosti Lužany čp. 35 v areálu chanovického skanzenu
Zlatá cihla v POV kategorie B – obnova či rekonstrukce staveb venkovské zástavby: město Bezdružice (okres Tachov) – za rekonstrukci náměstí Kryštofa Haranta
Zlatá cihla v POV kategorie C – nové venkovské stavby: obec Příchovice (okres Plzeň-jih) - za vybudování parku „Babičko, dědo, pojďte si hrát“
Se všemi těmito oceněními obce přebraly také symbolické šeky – každá v hodnotě 10 tis. Kč.

Další zúčastněné obce:
okres Domažlice:

Chodská Lhota – účastnický „Diplom za zadržování vody v krajině“
okres Klatovy:

Plánice – účastnický „Diplom za obecní moštárnu“
Rabí – účastnický „Diplom za obnovu lidových tradic“
okres Plzeň-jih:

Kasejovice – účastnický „Diplom za vlastivědnou expozici v synagoze“
okres Plzeň-sever:

Dobříč – účastnický „Diplom za podporu nové výstavby v obci“
Úherce – účastnický „Diplom za systematickou obnovu sakrálních památek“
Úterý – účastnický „Diplom za ekologické vytápění obecních objektů“
okres Rokycany:

Liblín – účastnický „Diplom za spolupráci s Ústavem sociální péče“
Újezd u Svatého Kříže – účastnický „Diplom za vesnickou pospolitost“

okres Tachov:
Černošín – účastnický „Diplom za práci s dětmi“

Vyhlašovateli soutěže jsou Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství. Záštitu nad krajským kolem soutěže převzal hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 06.08.2017 10:12



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka