Vydra, zmije, pták králíček. I ty v loňském roce léčili rokycanští zvířecí záchranáři

Sedm tisícovek živočichů, hlavně ptáků, léčila za dobu své existence rokycanská záchranná stanice živočichů. Počty neustále stoupají.

Cílená propagace v Plzni

V průběhu roku 2017 bylo do záchranné stanice živočichů ZO ČSOP Rokycany přijato rekordních 510 exemplářů volně žijících živočichů v šedesáti druzích. Z toho bylo 263 vypuštěno zpět do volné přírody, přičemž se při navracení do přírody využívá nejen přímé vypouštění dospělých jedinců, ale i adopce mláďat pěstounským rodičům stejného druhů či metoda volného letu, která se osvědčuje především u vypouštění dravců. "Do dalšího chovu či držení bylo předáno 39 jedinců a 208 se jich i přes veškerou péči nepodařilo zachránit," bilancuje šéf stanice Pavel Moulis.

Záchranná stanice živočichů v Rokycanech garantuje záchranu zvířat na Berounsku, Hořovicku a Rokycansku, tedy na území Středočeského a Plzeňského kraje, přičemž oba kraje významně finančně podporují tyto aktivity. Pro zajištění odchytu, ošetření a léčby živočichů disponuje stanice potřebným materiálním, technickým i personálním vybavením. V prostorách stanice jsou umístěny i trvale handicapovaní živočichové sloužící k ekologické výchově.

Důvody přijímání volně žijících živočichů jsou různé, nicméně mezi ty nejčastější patří popáleniny elektrickým proudem nebo nárazy do drátů elektrického vedení. Velice časté jsou i zranění způsobená dopravními prostředky, nárazy do překážek či napadení jinými živočichy. Zvláštní skupinu tvoří mláďata, která ne vždy vyžadují pomoc a pro svoji nesamostatnost jsou často odchycena a přinesena do stanice. Mezi další příčiny, pro které se živočichové dostávají do našeho zařízení, patří náhodné odchyty, pády do nejrůznějších prostor či vysílení organismu. Vzhledem k tomu, že se velice často jedná o nález zvěře, je o pomoc požádán místně příslušný myslivecký spolek. "Všichni živočichové přijatí do záchranného centra jsou evidováni v počítačovém programu, který používají všechny záchranné stanice v České republice, čímž dochází k sumarizaci výsledků v rámci činnosti celé Národní sítě záchranných stanic," říká Moulis.

V roce 2017 byli v rokycanské záchranné stanici živočichů léčeni i vzácnější a zajímavější druhy. Mezi ně patřil např. vydra říční, zmije obecná, králíček obecný či křivka obecná. Naopak nejčastějšími pacienty stanice v roce 2017 byli ježek západní /58/, kachna divoká /46/, kos černý /37/, poštolka obecná /35/, káně lesní /24/ či jiřička obecná /21/. Nedílnou součástí činnosti stanice jsou i záchranné přenosy živočichů z míst, kde jim hrozí nebezpečí nebo komplikují soužití s lidmi.

Na podporu záchranných stanic volně žijících živočichů byla v prosinci roku 2005 vyhlášená veřejná sbírka Zvíře v nouzi. Rokycanská stanice dosahuje úspěchu při získávání počtu dárcovských sms zpráv. Návod k odeslání dárcovských zpráv, popřípadě možnost přímé finanční podpory najdete na www.csop.erc.cz . O zajištění finančních prostředků na činnost stanice se samozřejmě starají i sami členové nejrůznějšími aktivitami. Organizují řadu akcí pro veřejnost, přičemž se nejedná se jen o vycházky, zájezdy či praktickou pomoc v přírodě. Příznivý ohlas mají i kulturní akce. "Tou nejbližší bude ochranářská zábava, která se uskuteční v sobotu 10. března v sále Restaurace Na Střelnici v Rokycanech se skupinou STARLINGS, na kterou již nyní srdečně zveme," uzavírá Pavel Moulis.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka