Výstava ke Stavbě roku začíná ve Kdyni

Jaké stavby se přihlásily do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2017 a které z nich byly oceněny, ukáže putovní výstava na šesti zastávkách.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zahájena bude 6. srpna v Kdyni, kde byla na vítězný titul nominována rekonstrukce tzv. domu v kožichu z konce 18. století, původně odsouzeného k demolici. Od září až do prosince letošního roku se bude výstava přesouvat z Kdyně do Plané, Klatov, Plzně, Dobřan a Dýšiny.

Všech 28 staveb, které se letos přihlásily do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje, představí výstava putující po plzeňském regionu. K vidění na ní budou také nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje a vítězové soutěže i držitelé dalších cen, které byly letos uděleny. Nechybí mezi nimi ani zimní stadion v Plzni, zvolený veřejností za Stavbu století Plzeňského kraje u příležitosti 100. výročí založení Československa.

První zastávkou putovní výstavy je Kdyně. Expozice tu bude umístěna ve foyer Společenského a vzdělávacího centra v Městské knihovně od 6. do 30. srpna 2018.

V Kdyni se nachází také jedna ze staveb nominovaných na titul Stavba roku Plzeňského kraje. „V loňském roce jsme dokončili rekonstrukci tzv. domu v kožichu, kterou jsme financovali převážně z rozpočtu města Kdyně s dotacemi na obnovu střechy a stropů od Plzeňského kraje a na obnovu roubení od Ministerstva kultury,“ uvedl starosta města Kdyně Jan Löffelmann. Porota přestavbu ocenila zejména za použití původních materiálů a technologií a zachování jak charakteru domu, tak historických detailů. „Snažili jsme se, aby provedení domu z konce 18. století zůstalo maximálně autentické. Dům, původně odsouzený k demolici, s obnovenou velkou černou kuchyní a obytnými místnostmi tak může sloužit jako ukázka dřívějšího bydlení i způsobu života minulých generací,“ dodal Jan Löffelmann.

„Protože se k původní stavbě nedochovaly žádné dokumenty, museli jsme ji nejdříve celou pečlivě zaměřit,“ vysvětlil Miroslav Jaroš, jednatel společnosti BRM spol. s r.o., která rekonstrukci domu projektovala. „Pro realizaci rekonstrukce se podařilo vybrat kvalitní firmu, která respektovala veškeré připomínky památkové péče. Rekonstrukce probíhala naprosto bezproblémově a spolupráci si všichni zapojení účastníci velice pochvalovali.“

Z Kdyně se výstava přesune na pět dalších míst v Plzeňském kraji. Od 3. září bude instalována ve vestibulu radnice města Planá, do kterého putovaly hned dvě ceny soutěže, a to titul Stavba roku Plzeňského kraje 2017 pro multifunkční kulturní zařízení KINONEKINO a Cena poroty pro novostavbu smuteční síně.
V říjnu se výstava otevře návštěvníkům v Klatovech, odkud bude putovat do prostor Nové scény Divadla J. K. Tyla v Plzni, poté do Dobřan a do Dýšiny.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 05.08.2018 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka