Z Dnešic na Dobřany vede zcela nová silnice

Slavnostně do provozu byla ve čtvrtek 23. listopadu 2023 uvedena opravená komunikace mezi Dobřany a Dnešicemi. Jde o dokončení další stavby v Plzeňském kraji financované z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Cílená propagace v Plzni

Letos šla do oprav a výstavby komunikací v Plzeňském kraji rekordní částka přesahující 2 mld. korun.

Oprava více než sedmikilometrového úseku III/18035 Dobřany – Dnešice – II/230 stála celkem cca 33,83 mil. Kč. Zhotovitelem stavby byly Silnice Klatovy. Zpracovatelem projektu opravy komunikace byla společnost SG Geotechnika. Oprava trvala celkem pět měsíců. Začalo se v červnu a Správa a údržba silnic Plzeňského kraje hotové dílo převzala 16. listopadu. Stavba byla rozdělena do čtyř etap. „První byla mezi komunikací II/230 a obcí Dnešice, druhá mezi obcemi Dnešice a Chlumčany Keramička. Třetí etapou byl průtah obcí Chlumčany Keramička až po odbočku na Dobřany a čtvrtá etapa vedla mezi obcí Chlumčany Keramička a městem Dobřany,“ upřesnil postup rozsáhlých oprav vedoucí technik stavby Ladislav Zábranský ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

Délka opravovaného úseku silnice III/18035 byla celkem 7 105,57 m. Stavba probíhala z větší části za úplných uzavírek. „V blízkosti stavby jsou mimo jiné známá keramička Lassersberger, lom pro těžbu kaolinu, Psychiatrická léčebna v Dobřanech i jiné menší firmy. Silničáři se snažili maximálně přizpůsobit stavební práce tak, aby nedocházelo ke zbytečnému omezování veřejné linkové dopravy a obsluhy těchto firem,“ poznamenal náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Šířkové uspořádání opravy komunikace vycházelo ze stávajícího stavu, šířka vozovky i krajnic zůstaly neměnné a zachováno bylo i směrové řešení opravy komunikace včetně průběhu výškového profilu. Tato rekonstrukce byla jednou z 85 staveb podobného typu, které Plzeňský kraj v letošním roce realizoval. „Ta spousta staveb byla umožněna i díky podpoře ze SFDI, která byla více než 500 milionů korun a přes 600 milionů šlo do investic z Plzeňského kraje,“ podotkl Pavel Čížek a připomněl: „Finance ze SFDI se snažíme dávat na stavby, které jsou dlouhé, tedy na souvislé úseky frekventovaných komunikací jako tomu bylo i v tomto případě. Tento rok byl v oblasti otevřených silnic doslova rekordní.“ 

V Plzeňském kraji šly do investičních akcí dopravní infrastruktury v součtu přes 2 miliardy korun s tím, že průměrné náklady dosahovaly 60 % rozpočtové ceny. „Správa a údržba silnic dokázala u všech staveb díky kvalitním výběrovým řízením významně snížit původně předpokládaný rozpočet. Díky tomu jsme mohli udělat o zhruba 40 % více akcí,“ konstatoval Pavel Čížek, když sdělil plány pro příští rok, kdy Plzeňský kraj o 100 milionů korun navýší letošní investici. Dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury bude zhruba 330 milionů korun. V součtu tedy půjde o částku převyšující miliardu korun, ke které přibydou dotace z IROP na stavby typu napojení Severního Rokycanska na dálnici D5.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
24.11.2023 12:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka