Žáčci v kraji mají k dispozici programy pro výuku ochrany životního prostředí

Jak vyrobit z nápojového kartonu peněženku, jak vypěstovat zdravou zeleninu na balkoně, jak z obalu poznat kvalitní potravinu nebo jak podle lišejníků odhadnout čistotu ovzduší a mnoho dalších zajímavostí z oblasti životního prostředí se budou moci naučit děti v Plzeňském kraji díky novým vzdělávacím programům.

Cílená propagace v Plzni

Ty vznikly v rámci projektu ENVÝK podpořeného Evropskou unií z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.  

V průběhu dvou let vytvořil tým odborníků podpořený více jak 40 pedagogy sadu deseti výukových programů, které si kladou za cíl přiblížit dětem zábavnou formou problematiku ochrany životního prostředí a trvale udržitelného rozvoje. Každý z odborných garantů připravoval ve spolupráci s partnerskou základní školou dva výukové programy, které pak v rámci školní výuky otestovali žáčci od první do páté třídy. V Klatovech Úhlava, o.p.s, spolu se ZŠ Tolstého Klatovy připravila programy zaměřené na zemědělství a potraviny, občanské sdružení Envic s 15. ZŠ Plzeň vytvořily materiály o odpadech a zdravém pěstování na zahradě a DDM Radovánek a ZŠ Plasy se zaměřily na ochranu vody a ovzduší. Témata ochrana lesa a šetrná domácnost zpracovaly Ekocentrum Tymián ve spolupráci se ZŠ Kladruby a ČSOP Spálené Poříčí s tamní základní školou zhotovily programy věnované ekosystémům a ochraně životního prostředí. 

Každý z výše uvedených programů je vždy rozdělen do pěti částí, z nichž každá obsahuje pracovní listy pro daný ročník prvního stupně ZŠ a také příslušnou metodiku. Jednotlivá témata nejsou zpracovávána pouze monotematicky pro prvouku a přírodovědu, ale jsou zde včleněny také úkoly z matematiky, českého jazyka, vlastivědy, angličtiny a dalších předmětů, což - jak realizátoři doufají - přispěje ke snadnějšímu zapamatování učiva. Děti například v ekosystémech naleznou zvířecí angličtinu, v ochraně ovzduší bleskovou matematiku nebo v zemědělství pravopisná cvičení ve formě humorného povídání o hospodářských zvířatech.

Nechybí ani vtipy, křížovky, doplňovačky, hádanky, pexesa, pokusy a především mnoho zajímavých informací, které žákům po celou dobu studia zprostředkovává skupinka kamarádů. Chytrá Sára a občas popletená dvojčata Jonáš a Tomáš doplněny o figurku skřítka Envýka pomáhají dětem pochopit, jak a hlavně proč je důležité starat se o prostředí, v němž žijeme. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 02.02.2015 07:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka