Základka v Břasích má bezpečně osvětlený přechod

Děti ze základní školy v Břasích budou od nynějška bezpečněji přecházet přes vozovku, která odděluje jednotlivé školní budovy. Viditelnost a bezpečnost na kritickém přechodu zvýší nové osvětlení za 145 000 korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Denně přes něj přejdou desítky místních dětí. Nasvícená zebra v areálu základní školy v Břasích se připojila ke třem dalším v Plzeňském kraji, které v posledních dvou letech získaly bezpečnostní osvětlení díky příspěvku Nadace ČEZ.

Přechod v málo přehledném úseku obce spojuje budovu břaské základní školy se zbytkem školního areálu – jídelnou, tělocvičnou, hřištěm a mateřskou školou. Několikrát denně jej tak využívá většina místních dětí. Na cestě do místní tělocvičny musí přes přechod přejít i početné skupinky sportovců. „Kvůli umístění v areálu školy je již v okolí přechodu dopravním značením doporučená snížená rychlost na 30 km/h a často ho hlídají policisté. Velkou nevýhodou je však celková nepřehlednost místa, které se zejména za šera, v časných nebo pozdních hodinách a v nepříznivém počasí stávalo téměř neviditelným kvůli doposud chybějícímu osvětlení,“ uvedl Pavel Plzák z odboru výstavby při OÚ Břasy.

O dohled nad návrhem a instalací osvětlení nebezpečných přechodů se starají odborníci z organizace BESIP Ministerstva dopravy, s nimiž Nadace ČEZ spolupracuje. „Přechod  v Břasích se nachází těsně za křižovatkou a pro řidiče přijíždějící z obou směrů je téměř do poslední chvíle ukryt za zatáčkou. Ve spojení s umístěním v rámci školního areálu se jedná dopravně o velmi komplikované místo, na kterém je kvalitní a promyšlené osvětlení nezbytnou záležitostí. Blížící se vozidla jsou díky němu zavčas upozorněna na přítomnost chodců,“ sdělil krajský koordinátor BESIP pro Plzeňský kraj Václav Ircing.

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody už třetím rokem. Ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková potvrzuje, že zájem měst a obcí o vyhlašované granty je stále veliký. „V uplynulých dvou letech jsme rozhodli o osvětlení 46 kritických míst. Téměř čtyři desítky přechodů už jsou díky tomu bezpečnější, zbylé jsou v různém stupni rozpracovanosti. Tento rok přibydou další, žádosti o nadační příspěvek přijímáme do 6. března.“

Další fakta:

* Patnáctou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu se stalo 990 nehod (o 33 více než vloni), při nichž zemřelo 13 chodců. 

* Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 %. 

 
* Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.

* Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 05.03.2015 08:00



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka