Zaměstnanci městského ústavu sociálních služeb si finančně polepší

Rada města Plzně schválila úpravu objemu finančních prostředků na platy na rok 2017 Městskému ústavu sociálních služeb města Plzně. Město tak řeší personální krizi.

Cílená propagace v Plzni

Reaguje tím na kritickou situaci, kdy se městský ústav dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovních sil. Řešením, jak si udržet stávající personál, je navýšit měsíční platy, bude to o částky od 500 korun do 2000 korun.

„O úpravu objemu finančních prostředků požádal radu města ředitel městského ústavu. Žádost odůvodňuje tím, že v rámci schváleného limitu nelze reagovat a postihnout skutečnou situaci na pracovním trhu. Městský ústav sociálních služeb se dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovních sil, a to hlavně v oblasti přímé obslužné péče o klienty. Vedení organizace se snaží vylepšit stávající platové poměry zaměstnanců formou poskytovaných odměn a i přes tuto skutečnost nelze zastavit fluktuaci zaměstnanců a stabilizovat jednotlivé pracovní týmy,“ přiblížila náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková.

Situace je podle ředitele zařízení Vladimíra Chuchlera kritická, stávající zaměstnanci jsou dlouhodobě přetěžováni a vykazují příznaky takzvaného vyhoření. Nově příchozí zaměstnanci po několika dnech i týdnech z organizace odcházejí. „Obdobný stav jako v oblasti zaměstnanců přímé obslužné péče je v poslední době i u ostatních profesí v organizaci,“ doplnila Eva Herinková.

Jako jediné řešení ředitel městského ústavu navrhuje vytvoření stávajícím zaměstnancům „nadstandardních finančních podmínek“ ve srovnání s aktuálním trhem práce, tedy vytvoření „platové bariéry“, která bude působit proti jejich odchodu. Proto budou jednorázově po dobu krizového období zvýšeny u vybraných profesí měsíční platy o 500 až 2 000 korun, a to formou odměn. Celkem se bude zvýšení platů týkat 291 zaměstnanců. K navýšení platů by mělo dojít od výplatního termínu za měsíc duben, což představuje navýšení objemu finančních prostředků na platy na rok 2017 v rámci hlavní činnosti městského ústavu z 96,3 milionu korun na 99,88 milionu korun.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka