Zástupce veteránů: Naše rodiny cítí totéž, co my v roce 1945

Americký veterán Earl Ingram, nadporučík 2. pěší divize, jako zástupce amerických a belgických veteránů, kteří před 72 lety osvobozovali Plzeň, promluvil v sobotu při hlavním vzpomínkovém aktu plzeňských Slavností svobody u Památníku generála Pattona.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Jsem vám velmi vděčný, že jste nám umožnili, abychom na vaše oslavy přivezli naše rodiny. A mohu vás ujistit, že naši rodinní příslušníci cítí při setkání s Plzeňany úplně totéž, co jsme cítili před 72 lety a co cítíme dodnes,“ řekl ve svém proslovu ke stovkám účastníků slavnostního ceremoniálu. Zmínil zejména vřelé přijetí, upřímné přátelství a pohostinnost.

„I když se i my veteráni postupně vydáváme na dalekou plavbu, ze které není návratu, stává se tak v našich myslích s hlubokým klidem, protože víme, že tady v Evropě a České republice jsou lidé vděčni za to, co jsme kdysi pro ně udělali,“ řekl. Dodal, že přeje Plzeňanům navždy svobodu a nabádal je k ostražitosti. Vysloužil si potlesk stovek účastníků pietního aktu, kteří při jeho slovech mávali americkými vlaječkami. 

Za město Plzeň poděkoval přítomným veteránům hostitel Slavností svobody primátor Martin Zrzavecký. „Děkujeme vojákům, kteří riskovali život při osvobozování pro ně tehdy neznámých zemí. Svoboda je hodnota, kterou si musíme stále připomínat, vážit si jí a bránit ji. V kontextu současného dění ve světě je vidět, že není ani v dnešní době samozřejmostí,“ uvedl primátor.

Chargé d’Affaires Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze Kelly Adams-Smith vyjádřila vděčnost za to, jak Plzeň ctí památku amerických veteránů a padlých vojáků, kteří zde ve městě i v kraji bojovali v květnu roku 1945 za svobodu.

Při setkání promluvili rovněž předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štech, premiér České republiky Bohuslav Sobotka a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. 

Vzpomínkový akt Slavností svobody se konal u Památníku generála Pattona, jenž je poctou legendárnímu vojevůdci a generálu 3. americké armády G. S. Pattonovi, pod jehož vedením byla Plzeň v květnu 1945 vojáky osvobozena. Téměř deset metrů vysoké dílo obsahuje zdvojenou siluetu portrétu slavného generála v nadživotním měřítku. 

Slavnosti svobody pokračují v Plzni až do pondělí 8. května.

Zlatým hřebem bude jízda Konvoje svobody (Convoy of Liberty), který vyjede v neděli 7. května za Sukovy ulice v 11 hodin. Pojede v něm přes 200 kusů vojenských historických vozidel a techniky vyrobené do roku 1945 v USA, Kanadě a Velké Británii, ale i některá vozidla reprezentující Československou samostatnou obrněnou brigádu nebo současnou americkou armádu. Konvoj pojede po trase Klatovská třída, sady Pětatřicátníků, Tyršova ulice. Veteráni s prvními 60 vozidly konvoje budou pokračovat na náměstí Republiky přes sady 5. května, kde setrvají do 14 hodin. 

foto: martin pecuch  

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka