Železnorudsko láká na oslavy osvobození i další tradiční akce

Návštěvníci Železné Rudy se mohou těšit na oblíbené Rysí slavnosti, které se uskuteční o prvním červencovém víkendu i akce v rámci Týdne sousedů.

Cílená propagace v Plzni

K vrcholům sezony budou patřit také Železnorudské slavnosti ve dnech 4. až 6. srpna.

Už v závěru tohoto týdne od pátku 5. do neděle 7. května ožije Železná Ruda oslavami osvobození. Kompletní informace o průběhu osvobození v roce 1945 získají zájemci 5. května na Dia -Video –Show, která se uskuteční od 17 hodin v Environmentálním centru Železná Ruda. Prezentována tu budou dosud zcela neznámá fakta. Návštěvníci si prohlédnou desítky unikátních snímků a také videoklipy. V neděli 7. května proběhne od 12 hodin u železnorudského zámečku vzpomínkové odpoledne s hudbou a občerstvením.

V plném proudu už jsou přípravy Rysích slavností. Novinkou bude prodloužení hlavního programu v sobotu 1. července, kdy se rozburácí slavnostní ohňostroj na počest 140. výročí otevření železniční trati Plzeň-Železná Ruda. „Akce bude tradičně zaměřena na historii železnice. Po oba víkendové dny se mohou zájemci svézt mezi hraničním nádražím v Železné Rudě – Alžbětíně a Špičákem parní lokomotivou z roku 1877. Připraveny jsou také ukázky drezín zapůjčených z muzea Václava Zahrádky na Čachrově, jízdy historických vozidel a projížďky kočárem taženým koňmi,“ sděluje za organizátory Ivana Vilišová z Turistického informačního centra Železná Ruda. Chybět nebudou ani prodejci tradičních šumavských produktů.

Na přelomu června a července nabídne řadu akcí Týden sousedů. Centrem všeho dění bude Muzeum železnice v Bavorské Rudě na německé straně hranice. Představí se zde německé regiony Horní Franky, Horní Falc a Dolní Bavorsko, a dále Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Od středy 28. června do neděle 2. července vystoupí na Scéně sousedů v areálu muzea hudební skupiny z těchto příhraničních regionů. Návštěvníci budou moci ochutnat typické pochoutky a zhlédnout ruční práci řemeslníků z uvedených oblastí. Podrobné informace jsou k dispozici na www.bbkult.net nebo www.kulturregion-bayern-boehmen.de.

Tři dny plné zábavy nabídnou od  pátku 4. do  neděle 6. srpna Železnorudské slavnosti. Letos poprvé bude jejich součástí průvod městem. „Průvod s dechovou kapelou a mažoretkami projde městem v rámci slavnostního zahájení akce. Zapojit se může každý. Trasa povede z parkoviště za kostelem, kde budou pouťové atrakce, k fotbalovému hřišti. Zde proti sobě nastoupí tým Kozlovna Ládi Vízka a místní fotbalisté,“ upřesňuje Ivana Vilišová. Železnorudské slavnosti nabídnou i ukázky zásahů místních hasičů, kynologů a horské služby. Připravena je také diskotéka pod širým nebem.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka