Živoucí centrum v Kollárově ulici? Místní spojili síly s architekty a zvou na sobotní setkání

Dřevěná platforma, kde se dá jen tak sedět, číst si, uspořádat koncert nebo hrát všelijaké hry. Obyvatelé Kollárovy ulice spojili síly s architekty a výsledkem je proměna nevyužívaného plácku v dočasnou pouliční náves - místo setkávání pro celé okolí.

Cílená propagace v Plzni

Plány místních jdou ale mnohem dál - například sjednotit vizuální styl reklam a vývěsních štítů v ulici.

Zlepšit bezpečnost, vytvořit místo setkávání a proměnit Kollárovu ulici v živé, čisté, bezpečné a prestižní místo pro život všech generací - to je cílem iniciativy Kollárka žije! Právě takové změny má iniciovat nové dřevěné “náměstíčko”, které vyroste na rohu Budilovy a Kovářské ulice.

“Už dneska má Kollárka image ‘ulice plné umění’. Jsou tady zavedené kluby jako Zach’s Pub, Buena Vista Club nebo znovuotevřený klub Oko. To chceme dřevěnou platformou ještě posílit. Mělo by to být místo, které vytáhne umění a kulturu ven - do ulice. Konstrukce tu bude minimálně do konce roku a my si přejeme, aby probudila u místních představivost a úvahy o tom, jak by se dnes trochu nehostinná ulice mohla během několika let proměnit. Platforma je prostor otevřený všem, pokud budou dodržovat pravidla slušného chování” říká k tomu Jana Eismanová, jedna z místních obyvatelek a iniciátorka změn.

Tři nové stromy
Právě absence místa setkávání a zanedbaná veřejná prostranství místním podle průzkumu z roku 2016 vadí nejvíce. Dalším neduhem je nedostatek zeleně, což se ale v blízké době v části Kollárky změní. Díky aktivnímu vyjednávání místních totiž developerská společnost Trigema při výstavbě nové budovy v Kollárce vysadí několik nových stromů. Protáhnout stromořadí do zbytku ulice bude těžké, ale v jižní části by časem mohlo přibýt až 20 stromů.

V následujících týdnech začnou obyvatelé a architekti jednat s podnikateli v Kollárce, jak omezit tzv. vizuální smog v ulici. “Jednotlivé cedule a bannery přes sebe dnes křičí tak, že se v tom chodci nakonec ztratí. Kompromisní pravidla tak můžou pomoci všem,” uvádí urbanista Milan Brlík z organizace placemakers.cz, se kterou místní intenzivně spolupracují.

"Reklama není apriori negativním jevem, nicméně skrumáže reklamních ploch mnohde kazí celkový dojem veřejného prostoru. Jejich nesourodost pak ani neplní svůj primární účel, neb zákazníka místo nalákání k nákupu spíše mate. Proto vítám snahy o kultivaci vizuálního smogu a nastavení jasných pravidel. Často stačí jiný výběr materiálů nebo barev pro reklamu a výsledek je pro každodenní kolemjdoucí o poznání příjemnější a reprezentativnější. Bude skvělé, když budou obyvatelé a podnikatelé v Kollárce společně hledat způsob, jak pravidla nastavit,” míní náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Méně sloupů
Dalšími tématy je vyčistit Kollárku od nadbytečných sloupů, které překáží pěším na chodníku. Lampy mohou viset na převěsech mezi domy, dopravní značky se zase mohou sdružit po dvou na jeden sloupek.

Sobotní otevření dřevěné platformy bude za poslední dva roky už čtvrtou výraznou sousedskou akcí s cílem oživit Kollárovu ulici. Za tu dobu vznikl o Kollárce jeden dokument, místní začali aktivně komunikovat s politiky, úředníky ale i podnikateli. I díky tomu se Kollárce jinak! podařilo vyjednat vysazení tří stromů u nového developmentu a také dohodnout s developerem a místní fakultou designu studentskou soutěž, která by měla dále zdůraznit kulturní tvář ulice.

Na oficiální otevření se mohou obyvatelé těšit v sobotu 16. září v 17.30. Na programu je koncert kapely Lahoda a host, komentovaná prohlídka a samozřejmě točené pivo ve spolupráci s místní hospodou U Závozníka.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
15.09.2017 12:12



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka