Změny v plzeňské MHD: od ledna budou jezdit levně ženy na mateřské, předplatné mírně zdraží

Nárok na předplatnou jízdenku se slevou ve výši 50 procent budou mít od 1. ledna 2018 v plzeňské MHD osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek.

Cílená propagace v Plzni

Jde o jednu z hlavních změn v novém tarifu, který ve čtvrtek schválila Rada města Plzně. Kromě toho nový tarif zvýhodňuje držitele roční předplatné jízdenky při přepravě kola ve vozech MHD - přeprava kola bude zdarma. Schválena také byla standardní úprava ceny jízdného za veřejnou dopravu, tedy valorizace o výši inflace tj. zhruba 0,7 procenta.

Osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek
„Osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek budou mít nárok na předplatnou jízdenku se slevou v úrovni 50 procent. V Plzni již asi 10 let mohou výše uvedené osoby jezdit za zlevněné jednotlivé jízdné, pokud doprovází své dítě ve věku do šesti let (jednotlivé jízdenky se slevou 50 %), jinak tyto osoby jezdí za plnou cenu, pokud nemohou využít jiný druh výhod plynoucích z tarifu,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.
Inspirací pro další zvýhodnění této skupiny osob byl platný tarif v Českých Budějovicích. Jak v Českých Budějovicích, tak v Plzni, cestující musí u krátkodobé/jednotlivé jízdenky doprovázet dítě, na které je pobírán rodičovský příspěvek či mateřská. U předplatného jízdného (sleva 50 %) zavedeného od 1. 1. 2018 nebude v Plzni tato podmínka zavedena. Cílem města je, aby tyto osoby daly přednost celoročnímu využívání předplatného jízdného v MHD, místo využití auta. Způsob prokazování nároku se v Českých Budějovicích se děje předložením příslušného potvrzení, PMDP bude postupovat obdobně, všechny informace budou nejpozději v září zveřejněny ze strany PMDP.
Město Plzeň chce podporovat mladé rodiny, které v Plzni zakládají studenti středních a vysokých škol, nebo mladí lidé, kteří do Plzně přichází za prací.

Zvýhodnění ročního předplatitele při přepravě kola

„Další novinkou je zvýhodnění ročního předplatitele při přepravě kola, ten bude mít právo přepravit při jízdě v MHD jedno kolo zdarma. Návrh necílí na například osoby s nárokem na bezplatnou přepravu (např. dárce krve, osoba nad 70 let) – tito cestující platí plnou cenu za přepravu kola,“ doplnil Petr Náhlík. Výhoda je platná jen pro dopravce PMDP, u ostatních dopravců se nic nemění. Vnitřní přepravní podmínky dopravce vymezí, v jakých spojích lze uskutečnit přepravu kola, výhoda se má podle PMDP vztahovat i na koloběžku. V ČR je uvedené zvýhodnění ojedinělé, cílem je podpořit uvedeného předplatitele - občan, který si pořídí roční předplatné, tj. jednorázově vynaloží vyšší peněžní částku než ostatní cestující. Touto změnou tarifu město vychází vstříc těm, kteří používají zejména MHD či kolo pro přepravu po území města.

Pro majitele psů, kteří aktivně využívají MHD a pro přepravu psa dnes kupují krátkodobé jízdenky, je již od 1. 1. 2017 stanoven pro přepravu psa nový typ předplatné jízdenky. Doprovod psa si bude moci pořídit předplatné jízdné pro psa za 480 korun (pro občany, kteří mají roční předplatné jízdné) nebo za 240 korun (pro občany, kteří mají nárok na bezplatnou přepravu – tj. osoby starší 70 let či dárce krve, kteří jsou držiteli Zlaté medaile Prof. MUDr. Jana Janského). Období platnosti předplatného pro psa je dáno dobou platnosti předplatné jízdenky doprovodu psa, tj. maximálně 365 dní. Toto jízdné zůstává i po 1. 1. 2018 ve stejné výši.

Valorizace cen předplatného jízdného o inflaci
„S účinností od 1. ledna 2018 dojde k mírnému navýšení ceny předplatného jízdného o výši inflace, tedy o 0,7 procenta, což znamená, že například cena měsíčního předplatného jízdného vzroste o 4 koruny na 452 korun,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Výsledné úpravy ceny (zaokrouhlení) má v případě plnocenného předplatného tuto podobu - dle délky platnosti předplatné jízdenky (ve dnech):
×   1. - 3. den = nezvyšuje se (cena stejná jako v r. 2017), neboť zvýšení ceny by bylo o řád vyšší než 0,7 %,
×   3. - 22. den = zvýšení ceny o 2 Kč,
× 23. - 48. den = zvýšení ceny o 4 Kč,
× 49. - 69. den = zvýšení ceny o 6 Kč,
× 70. - 90. den = zvýšení ceny o 8 Kč,
× 91. - 112.den = zvýšení ceny o 10 Kč,
× 112.-123. den = zvýšení ceny o 12 Kč,
× 183 dní = zvýšení ceny o 16 Kč
× 365 dní = zvýšení ceny o 28 Kč.

Valorizace cen přepravy ve veřejné dopravě je přirozenou a logickou reakcí na zvyšování cen vstupů ovlivňující náklady objednatelů veřejné dopravy. Město Plzeň, aby zamezilo „skokovému“ zdražení, které se dříve realizovalo zhruba jednou za 4 roky, schválilo již v minulém roce usnesením Rady města Plzně princip postupné valorizace cen předplatného jízdného, který se projevuje mimo jiné tím, že ceny předplatného jízdného téměř kopírují vývoj inflace (v roce 2016 to bylo 0,7 %). „Tímto principem dochází k plynulému a téměř nepatrnému zvyšování ceny, které je pro cestujícího ‚přátelštější‘ a mírné zvýšení cen není nepříjemným překvapením pro cestující, neboť i jim se na obdobném principu zvyšují jejich zdroje příjmů (mzdy, důchody),“ doplnil náměstek pro dopravu a životní prostředí Petr Náhlík. Ceny jednotlivého jízdného se budou v Plzni měnit pouze v případě, kdy kumulovaná inflace za několik let dosáhne 10 procent.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.05.2017 10:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka