Zvířecí záchranáři z Plzně vyrazili na kánoe a sčítali ptáky na Berounce

O víkendu proběhlo Mezinárodní sčítání vodních ptáků. Plzeňští zvířecí záchranáři - spolek (DES OP) již několik let a pravidelně sčítají 58 říčních km řeky Berounky.Z Plzně až do Zvíkovce jedou vždy minimálně 3-4 posádky kánoí, a ani letos tomu nebylo jinak.

Cílená propagace v Plzni

"Řeku máme rozdělenou dle sčítacích sektorů, na jednu kánoi vychází vždy necelé dva úseky. Je to pro nás zároveň takové cvičení práce s lodí, zocelování členů a společensko-ornitologická záležitost," říká šéf spolku Karel Makoň.

Někteří členové podle něj jezdí pravidelně a snaží se nevynechat ani jeden rok. Letos však i pár z nich mělo premiéru. Nově se sčítání zúčastnila kolegyně Dominika z Chebu se svým přítelem Zdeňkem. Svou premiéru na zimním sčítání měla však i malá Makoňova dcera Hanička.

"Nikdo se nevykoupal, všichni dojeli suší a v pořádku, lodě, pádla, záchranné vesty i vlek nám opět bezplatně půjčil Pavel Sikyta, firma H2O
Sport z Plzně - Bílé Hory. Děkuji nejen Pavlovi, ale i všem zúčastněným," dodává Makoň.

Co se výsledku sečtených ptáků týká:
- letošní sčítání nebylo nějak jiné ani mimořádné než ta předešlá za posledních 5 let.

- počasí nám tentokrát přálo a mráz je vždy lepší nejen pro jízdu v kánoi a pokoukání, ale i pro výsledek sčítání, kdy je většina vodních
ptáků stažena hlavně na řeku.

- ze zajímavějších druhů bylo tradičně sečteno ve spodním úseku Berounky celkem 8 orlů mořských, poměrně často byl viděn i ledňáček říční (31 ex.) a sem tam volavka bílá (10 ex.), vzácně pak potápka malá (4 ex.).

- mezi běžné a stále stejně napočítané druhy pak patří kachna divoká (2.102 ex.), morčák velký (84 ex.), kormorán velký (cca 250 ex.), sem
tam volavka popelavá (42 ex.) a labuť velká (73 ex.).

- nejvíc orlů mořských sečetla Olina s Bohoušem na úseku mezi Plzní-Bukovcem a Olešnou (celkem 5 ex. z 8 ex.).

Na snímcích: Petr Burget, Miloš Paisker st. a ml., Olga Vaščúrová - Štěpánková, Bohuslav Ježdík, Dominika Lokingová, Zdeněk Hynek a Hana a Hana Makoňovy.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka