Minikonference o roztroušené skleroze

Celodení akce pro všechny kteří se chtěli o nemoci dozvědět víc o roztroušené skleróze. Lékař, psycholog, sociálně-zdravotní pracovnice, propagátor platformy OMS , ti všichni se s námi podělili o své znalosti, které nám pomohly rozšířit naše povědomí o nemoci, možnostech léčby i o tom co dělat, aby nás soukolí nemoci nesemlelo.

Cílená propagace v Plzni

Konference trochu jinak

Unie ROSKA – organizace sdružující pacienty s roztroušenou sklerózou každým rokem pořádá pro své členy celorepublikovou konferenci, kde získávají pacienti i jejich rodinní příslušníci cenné informace o nemoci, léčbě, vyrovnávání se s psychickou zátěží, správném životním stylu, o možnostech sociální pomoci a další informace týkající se tohoto složitého onemocnění.

Před několika lety vznikl projekt PŘEKONEJ SÁM SEBE – parta nadšenců, kteří se snaží pomáhat nemocným lidem v celé republice. Tento rok navrhli zorganizovat menší konferenci přímo v Plzni, aby byla umožněna účast i méně mobilním lidem a za přispění sponzorů, ( ÚMO Plzeň 3, DMA kompenzační pomůcky, zdravé potraviny jídlo zf arem U Lidušky, Projekt překonej sám sebe) se 20. května 2017 konala v Sokolovně Bolevec První minikonference o roztroušené skleróze.

Na setkání hovořil MUDr. Jiří Fiedler Ph.D., vedoucí lékař RS centra a náš odborný garant, který nás informoval o chorobě zl ékařského hlediska, o jejím projevu u pacientů, typech RS a způsobech léčení, možnosti či nevhodnosti vakcinace na různá nebezpečná onemocnění, o faktorech, které mohou zdravotní stav zhoršovat a zdůraznil, stejně jako většina přednášejících, velký význam vitamínu D.

Mgr. Pavel Brenkus ( psycholog ) mluvil o psychickém hledisku, neboť stav pacienta i jeho blízkých vůči existenci nemoci prochází několika fázemi a není jednoduché se s tím vyrovnávat a nedostat se do stresové situace, která není vůbec přínosná.

O nárocích pacientů poskytovaných ze strany státu po sociálně zdravotní stránce, o nároku , formě a postupu při zažádání o ně a jejich vyřizování (invalidní důchod, různé příspěvky) nás informovala Mgr. Lucie Valouchová.

Zástupci OMS platformy Překonej sám sebe RNDr. Petr Beňovský, Ph.D. a Radovan Holub rozebrali možný způsob života v budoucnosti, co je důležité si uvědomit a na co se soustředit, aby toto období bylo pohodové.

U příležitosti 25. výročí Unie Roska ČR byli oceněni zasloužilí a významní členové společnosti.

Autor: Petr Šindelář Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 08.06.2017 20:48




8 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka