3 chyby, které děláme při topení dřevem

Na první pohled to nemusí vypadat složitě. Nachystáte dřevo, zapálíte a pak jen pravidelně přikládáte. Přesto je důležité nepodceňovat důležité zásady správného přikládání paliva a používání kotle. V opačném případě může docházet k jeho poškození nebo znečišťování okolního ovzduší.

Cílená propagace v Plzni

Vytápění dřevem je v poslední době velmi oblíbené. Pro plnohodnotné topení v domě je nejlepší kotel, který ohřívá vodu v radiátorech nebo podlahovém topení. Moderní zplynovací kotle na dřevo jsou spolehlivé a mají dlouhou životnost, ale nesmíme podcenit správnou obsluhu. Jaké jsou nejčastější omyly?

1.Používáte vlhké dřevo

Je jedno, zda dřevem topíte v krbu, kamnech nebo kotli, v každém případě platí důležitá věc. Dřevo nesmí být mokré ani vlhké. Maximální možná vlhkost je obvykle 20 procent. Aby dříví dostatečně vyschlo, potřebuje obvykle dva roky v optimálních podmínkách. Jaké to jsou? Dostatek vzduchu, ochrana před deštěm a izolace od země.

Pokud používáte vlhké palivo v kotli, zkracujete jeho životnost. Vnitřek se zanáší, vzniká víc dehtu i dýmu a poškozujete také komín. Nedostatečně suché dřevo navíc nemá tak dobré vlastnosti. Kvůli odpařování vody se snižuje výhřevnost paliva, hůř hoří a tím pádem máte i větší spotřebu.

Nemáte dřevo při vysychání kde skladovat? Pak si můžete objednat takové dříví, které už je připravené a nasekané. Jen počítejte s tím, že si za něj připlatíte.

2.Nevyužíváte přebytečné teplo

Už při výběru kotle je důležité zvolit pro konkrétní dům správný výkon. S tím vám pomůže montážní firma nebo projektant. Výkon kotle musí odpovídat vlastnostem dané nemovitosti, její velikosti, stavu nebo stupni zateplení. Není pravdou, že vyšší výkon znamená větší teplo.

Image title

Dále je ideální mít zplynovací kotel na dřevo propojený s akumulační nádrží. Voda v nádobě totiž pojme a uchová přebytečné teplo, které se pak může využít později. Při správném používání akumulační nádrže nemusíte určitý čas vůbec přikládat a teplo vydrží například přes celý den. Díky tomu neprochladnou zdi a vás čeká příjemný návrat domů.

Manuální přikládání dřeva vyžaduje jistou dávku zkušenosti a je potřeba poznat, kdy je vhodný čas přiložit. Jak to vyřešit? Počkejte na signál. Oblíbený kotel na dřevo H4EKO-D má funkci signalizace dohoření paliva. Jakmile dochází palivo, na displeji kotle se zobrazí upozornění. To vám zároveň může pípnout také v mobilu. Když tento kotel připojíte k internetu, uvidíte on-line aktuální teplotu v domě a můžete chod vytápění kontrolovat odkudkoli.

3.Zapomínáte na revize a emise

Topení dřevem je považováno za ekologický způsob, protože jde o obnovitelný zdroj paliva s nulovou uhlíkovou stopou. Podle odborníků se při spalování dřeva uvolňuje do vzduchu jen takové množství oxidu uhličitého, kolik ho předtím stromy pohltily během svého růstu.

Ale aby to byla pravda, musíme se dřevem vhodně zacházet a topit ve správně seřízeném kotli. Na čištění a údržbu si udělejte čas aspoň dvakrát ročně. Jednou za tři roky je nezbytné objednat odborného technika na revizi. V opačném případě vám hrozí pokuta až 20 tisíc korun.

Časté jsou také problémy, které způsobí zanesený komín a spalinové cesty, což může ve finále vést i k požáru. Kominíka na kontrolu tedy určitě pozvěte každý rok – ideálně v létě, kdy je méně práce.

Image title

Pokud vybíráte nový kotel, zkontrolujte si také jeho emisní třídu. Moderní zplynovací kotle na dřevo dosahují obvykle nejvyšší, tedy páté třídy. To zabezpečuje, že při vytápění vzniká jen minimum látek znečišťujících ovzduší.

Na druhou stranu není v českých domácnostech výjimkou, že provozují staré a neekologické zdroje vytápění. Jde často o podomácku vyrobené kotle, u nichž emise nikdo nekontroluje. Tato zařízení měla být už od září 2022 mimo provoz. To se původně týkalo také používání kotlů s nejhoršími emisními hodnotami (1. a 2. třída), ale vláda se nakonec rozhodla, že lhůtu pro jejich provoz prodlouží. Od 1. září 2024 už ale budou definitivně zakázané.

Text a fotografie: Inzerent
Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka