Artcamp ani letní jazyková škola letos nebudou

Z důvodu mimořádných vládních opatření, které vyvolala koronavirová pandemie, se letos nebudou konat dvě největší letní školy Západočeské univerzity.

Cílená propagace v Plzni

Nedojde ani na některé další. Většina menších škol se zatím na prázdninovou výuku připravuje. Zda se uskuteční, bude záviset na vydaných nařízeních.

Organizátoři z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara rozhodli, že se 16. ročník mezinárodní letní umělecké školy ArtCamp uskuteční až příští rok. Totéž rozhodnutí učinil tým Ústavu jazykové přípravy, který chystal už 31. ročník Mezinárodní letní jazykové školy.

Obě akce mají už tradičně společný zahajovací den, který se měl letos konat 13. července, a také závěrečnou slavnost spojenou s koncertem. Příští rok by se školy měly uskutečnit od 12. do 30. července. „Věříme, že nám zachováte přízeň a budete se společně s námi těšit na viděnou v příštím létě!“ vzkazují pořadatelé Mezinárodní letní jazykové školy. „Připojte se k ArtCampu na Facebooku, kde můžete sledovat aktuální dění a prohlédnout si videa a fotografie z minulých ročníků,“ dodává tým Sutnarky.

Mezinárodní letní škola umění ArtCamp dává už od roku 2005 českým i zahraničním příznivcům umění možnost strávit část léta v kreativním a inspirativním prostředí, objevit či rozvinout svůj talent, potkat zajímavé české i zahraniční umělecké osobnosti a připravit se k přijímacím zkouškám na umělecké vysoké školy. Na Mezinárodní letní jazykovou školu se každoročně hlásí stovky zájemců. Má tradici od roku 1990 a její kurzy vedou neformální, zábavnou formou kvalifikovaní lektoři včetně rodilých mluvčích.

Také některé další letní školy se letos vzhledem k aktuální situaci konat nebudou. Vynucenou pauzu bude mít kurz JuniorFEL, který vždy srozumitelnou a hravou formou seznamuje žáky 2. stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií se základními poznatky a zajímavostmi v oborech elektrotechnika a elektronika. Neuskuteční se ani soustředění [JuniorFEL2], které je určeno pro studenty netechnických středních škol ve věku 16 – 19 let. Také Letní škola virtuální reality, kterou obvykle v červenci pořádala pro studenty středních škol katedra průmyslového inženýrství a managementu Fakulty strojní, hlásí, že letos se konat nebude. Totéž letos platí i pro Letní školu Univerzity třetího věku ZČU.

Většina organizátorů letních škol zatím čeká na další vývoj a nařízení vlády. Patří mezi ně katedra tělesné výchovy a sportu, která naplánovala na 29. června – 3. července Kreativně-sportovní příměstský tábor. 

Určen je především pro děti od 6 do 13 let a program je zaměřen na všestranný pohybový rozvoj dětí. Aktuální informace jsou k dispozici na webových stránkách katedry kts.zcu.cz v sekci on-line přihlášky.

Také na Fakultě ekonomické se zatím pokračuje v přípravách letní školy Homo Economicus s termínem 13. – 17. července. Kurz, který dává nahlédnout do světa ekonomických věd, má pro letošek téma Šetrně k přírodě aneb zelená ekonomika. Protože se jedná o akci s menším počtem účastníků, organizátoři čekají na vyjasnění situace pro rozhodnutí o dalším postupu. O případných změnách nebo zrušení letní školy rozhodnou v průběhu května. „Počítáme samozřejmě s tím, že se přizpůsobíme platným opatřením,“ říká Jarmila Ircingová z organizačního týmu školy Homo Economicus. Bližší informace jsou zveřejněné na webových stránkách letní školy lsfek.zcu.cz.

Na to, jaká opatření budou přijata, čekají i organizátoři letního kybernetického soustředění Campo Arduino, jehož osmý ročník by se měl letos uskutečnit. Kurz každoročně pořádá katedra kybernetiky Fakulty aplikovaných věd ve spolupráci s Plzeňským krajem v rámci projektu Podpora odborného vzdělávání v Plzeňském kraji. Kemp robotiky je určen žákům 2. stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií a studentům středních škol. Podobně jako vloni měli organizátoři i pro letošek v plánu uskutečnit červencové soustředění v Klatovech a v Domažlicích a dvě srpnová v Plzni. Podle dosavadních vyjádření představitelů vlády se zatím jako reálné jeví spíše srpnové termíny. „Pokud by se mohly konat v srpnu příměstské tábory, patrně alespoň srpnové termíny kempu uskutečníme. Pokud by se konat nemohly, uvažujeme o distanční formě, a to i pro mimoplzeňské červencové kurzy,“ říká proděkan Fakulty aplikovaných věd Miloš Železný. Podrobné informace a přihlášku najdou zájemci na webu campoarduino.zcu.cz.

Jasno zatím není ani v případě letního kybernetického soustředění vyšší úrovně Campo Lampone, které je plánováno na 24. – 28. srpna. Bližší informace letní škola zveřejní na webu campolampone.zcu.cz.

S rozhodnutím zatím vyčkávají také organizátoři letní školy Boot Camp z katedry informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd. Toto týdenní programovací soustředění pro nově nastupující studenty fakulty, kteří s programováním zatím nemají zkušenosti, se koná vždy v září. I proto zatím pořadatelé věří, že Boot Camp budou moci zorganizovat. Informace najdou zájemci na webu letní školy bootcamp.fav.zcu.cz.

Na 2. – 4. září je plánovaná letní škola MechCamp. Určena je pro žáky středních škol, které zajímá matematika a fyzika a chtějí se dozvědět něco o biomechanice, mechanice tekutin, dynamice nebo kompozitních materiálech. Vzhledem k termínu organizátoři z katedry mechaniky Fakulty aplikovaných věd ZČU předpokládají, že kurz se uskuteční. Více informací a registrační formulář najdou zájemci na webu mechcamp.zcu.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka