Doubravka si připomíná příběh tří leteckých hrdinů

Pietní akt připomíná ve čtvrtek na Habrmannově náměstí v Plzni Doubravce památku tří našich letců, kteří se před vypuknutím druhé světové války zapojili do československého odboje v zahraničí.

Cílená propagace v Plzni

Přes Polsko a Francii se dostali do britského Královského letectva RAF. Pietní akt se koná na počest četaře Karla Pavlíka, četaře Václava Šindeláře a ppor. Aloise Záleského. Všem třem se stala osudnou závada na Spitfiru. Organizátorem akce je Úřad městského obvodu Plzeň 4, Letecký historický klub Plzeň a Český svaz letectví Plzeň. Českou a anglickou hymnu zahraje Junior orchestr. Poctu třem nerozlučným kamarádům vzdají kromě zástupců města Plzně, čtvrtého plzeňského obvodu a zástupců spolků a svazů také letci prostřednictvím slavnostního přeletu dvou gripenů.

Karel Pavlík doprovázel lodě a bombardéry nad francouzským územím. Jeho Spitfire byl sestřelen u francouzsko-belgických hranic 5. května 1942. V té době mu bylo 23 let. Jeho tělo se podařilo nalézt až po třech letech, našli ho Britové za pomoci těžké techniky. Václav Šindelář se přes pozici mechanika u 312. čs. stíhací perutě v roce 1941 nakonec dočkal naplnění svého snu stát se pilotem.  O dva roky později však ve svých čtyřiadvaceti letech umírá ve Spitfiru při poslední fázi výcviku. Pravděpodobnou příčinou havárie, která se stala nad anglickým územím, byla závada na kyslíkovém přístroji. Alois Záleský zemřel rovněž v Anglii, a to v osmadvaceti letech, krátce před koncem druhé světové války. Přes československou vojenskou jednotku ve Francii se dostal do britského Královského letectva RAF. Prodělal speciální výcvik a byl nasazen do bojových akcí. V roce 1943 se podílel na sestřelení německé stíhačky. Také Alois Záleský však doplatil na mechanickou závadu letounu, se kterým se zřítil během cvičného letu 9. února 1945.

Letos uplyne 30 let od odhalení pamětní desky na budově bývalé konzervatoře v Masarykově ulici. V této souvislosti vychází také rozšířené vydání brožury, která příběh tří nerozlučných plzeňských skautů připomíná. „Jsou zde i fotografie zachycující slavnostní odhalení pamětní desky v roce 1993,“ doplňuje předseda Leteckého historického klubu generála Jana R. Irvinga Václav Toman. Letos primátor Plzně Roman Zarzycký předal příbuzným letců pamětní listy.  „Doubravečtí letci projevili nesmírnou dávku odhodlání a hrdinství. V boji za naši svobodu a vlast neváhali nasadit svůj život. Zvláště v době probíhajícího válečného konfliktu je moc důležité jejich příběh připomínat,“ dodává starosta čtvrtého plzeňského městského obvodu Tomáš Soukup. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka