Entomolog a výtvarník Zdeněk Doležal má u Lopaty pamětní desku

Ve středu 26. 10. 2022 to je 15 let od náhlého úmrtí předního plzeňského entomologa a výtvarníka Zdeňka Doležala.

Cílená propagace v Plzni

Po pomníčku ornitologovi panu Václavu Boškovi, RNDr. Stanislavu Benedovi a žulové desce kolegovi Václavu Kuralovi staršímu přichází u příležitosti 30 let od založení plzeňští zvířecí záchranáři v rámci nového projektu „Děkujeme“ s pamětní deskou pro Zdeňka Doležala.
 

"Cílem tohoto projektu DES OP je připomenout lidi, kamarády, kolegy, kteří pracovali pro DES OP či Záchrannou stanici živočichů Plzeň. Za třicet let činnosti spolku je takových lidí několik desítek a bohužel ne všichni mohou být dnes mezi námi.  Jedním z nich je i Zdeněk Doležal, který pro DES OP v minulosti pracoval a kreslil. Jeho kresby a obrázky volně žijících druhů živočichů na našich výukových kartách „Zvířátka kolem nás“, obou Maxi pexesech, informačních tabulích i materiálech dodnes dělají radost nejenom dětem, ale i dospělým," říká šéf spolku Karel Makoň.
 

Místo, které ekologové s manželkou Ivonnou Doležalovou a dcerou Ivonou Doležalovou (provdanou Januškovou) pečlivě a dlouho vybírali, je místo nedaleko zříceniny hradu Lopata u Šťáhlavic (PJ). Prosluněná jižní strana listnatého lesa kousek od hranice přírodní rezervace směrem ke Kornatickému potoku byla Zdeňkova oblíbená a často navštěvovaná lokalita.
 

Deska je vsazena se souhlasem správce polesí (Lesy ČR) do jednoho z velkých buližníků. "Kdo ji bude chtít najít, bude muset chvilku hledat, ale nechtěli jsme, aby deska byla na frekventovaném a rušném místě v dosahu nenechavců. Navíc Zdeněk měl rád svůj klid a vybranou skupinu přátel a kamarádů, kteří ho určitě na lokalitě najdou," je si jist Makoň. "Osazení desky nás potrápilo a nebýt pomoci a houževnatosti manželů Stoklasových (sochařů z Nečtin), tak jsem do buližníku mlátil majzlíkem a paličkou ještě teď," dodává.
 

Zdeněk Doležal je autorem loga DES OP  (tři ptáci), autorem loga Nepomuckého ornitologického spolku NOS (datel) a autorem loga Západočeské pobočky ČSO při Západočeském muzeu Plzeň (potápka roháč). Jeho kresby jsou naprosto přesné, precizní a odpovídají i po zoologické stránce konkrétním živočišným druhům. Kreslil od hmyzu, přes ryby, obojživelníky, plazy, až po ptáky a savce. Spolu se svou manželkou Ivonnou Doležalovou, bývalou tiskovou mluvčí zoo Plzeň a aktivní  členkou DES OP, byl autorem několika naučných stezek, vzdělávacích materiálů a projektů. Sám publikoval v odborných časopisech, zpracovával biologické průzkumy a hodnocení, aktivně se spolupodílel na ochraně přírody a spolupracoval s kolegy i renomovanými firmami i vědci. Byl aktivním členem plzeňské skupiny entomologů, zajímal se o ornitologii, botaniku, ekologii a přírodu jako celek.  Zemřel doma den před oficiálním křtem a představením prvního vydání výukových karet „Zvířátka kolem nás“ v důsledku rozsáhlého krvácení do mozku. "Zdeňkova smrt nás všechny zaskočila a je škoda, že se nedožil vnučky Kristýny „KIKI“, která, jak se zdá, půjde v jeho šlépějích," uzavírá Karel Makoň. 

foto: desop
 
 


 
 


  
 
 



 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka