Šest generací BMW M3 a M4

Před příchodem nové generace modelů BMW M3 Competition a BMW M4 Coupé Competition jsme tyto modely postavili vedle jejich pěti předchozích generací.

Jarní servisní akce AUTO CB

Při příležitosti příchodu nových modelů BMW M3 Competition a BMW M4 Coupé Competition jsme k sobě postavili pět předchozích generací, které reprezentují více než 35 let od vzniku tohoto fascinujícího sportovního vozu. Několik měsíců velkého očekávání po zveřejnění prvních zpráv v médiích týkajících se nejrychlejšího modelu řady 3 se svět konečně dočkal na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 1985. BMW M3 (E30) se stalo skutečným vozem snů několika dalších generací nadšenců vysokovýkonných automobilů. V posledních 35 letech je to také referenční a nezpochybnitelný lídr v segmentu sportovních vozů své kategorie.

Pro inženýry divize BMW M – v té době známé jako BMW Motorsport – nebylo snadné vytvořit model, který se měl v budoucnu stát ikonou své značky: jeho vývoj musel být přizpůsoben velmi krátkému termínu a navíc měl nést na svých bedrech odpovědnost a sloužit jako základ pro homologaci závodních variant skupiny A. BMW M3 Group A se brzy stalo nejúspěšnějším cestovním závodním vozem a nakonec vzniklo v ne méně než 17 970 kusech. Výjimečné číslo vzhledem k tomu, že cílem, v souladu s předpisy FIA, bylo vyrobit 5000 vozů.

Tak se zrodil hrdina, který ztělesňuje a přenáší hodnoty BMW M během 35leté historie ságy M3 do pěti dalších generací, jejíž poslední zástupce, M3/M4 Competition, zanedlouho vstoupí na trh, kde si hodlá udržet svoji vedoucí pozici ve skupině vysokovýkonných vozů střední třídy.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 08.03.2021 13:07




0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka