Stodská nemocnice spustila zkušebně vyvolávací systém

S cílem zjednodušit a zpřehlednit příchod a odbavení pacientů ve svých ambulancích začala Stodská nemocnice využívat vyvolávací systém. Ve zkušebním režimu funguje od tohoto týdne.

Cílená propagace v Plzni

Zapojeno je do ně zatím 14 ze zhruba 30 ordinací a ambulantních pracovišť. Další se budou připojovat postupně v dalších etapách. Použití vyvolávacího systému je snadné a intuitivní. Pokud by měl ale kdokoli potíže nebo obavy při jeho použití, je k dispozici pracovnice recepce, která pacientům ochotně pomůže. Využití systému je v připojených ambulancích nezbytné.

„Stávalo se, že pacienti nevěděli, do jakých dveří mají přesně vstoupit nebo v jakém pořadí přišli. Zejména, pokud bylo v čekárnách více lidí, docházelo občas i k drobným konfliktům. Zároveň se čekající třeba báli dojít si pro pití nebo do prodejny s občerstvením, když nevěděli, kolik osob čeká před nimi,“ vysvětluje důvody zavedení systému hlavní sestra nemocnice Drahoslava Letáková s tím, že odbavovací systém by měl pomoci těmto věcem předcházet. „Pacientovi vyjede lísteček s pořadovým číslem a zároveň s informací, kolik pacientů čeká do stejné ordinace před ním.“

I přesto ale zůstává v platnosti pravidlo, že konečné pořadí pacientů určuje například na základě závažnosti zdravotních potíží lékař. „Vždy bude u akutních ambulancí upřednostněn pacient ve vážném zdravotním stavu, což zjišťuje sestra, která pravidelně vychází z ordinace. Nebo u specializovaných ambulancí dokáže vyvolávací systém upřednostnit pacienta, který je objednán na konkrétní čas před neobjednaným,“ doplňuje náměstek pro léčebnou péči Alan Sutnar.

Zpříjemnit odbavení a pobyt ambulatních pacientů mají také postupné úpravy čekáren a navigačního systému, na kterém se pracuje také průběžně. Upravena byla už celá čekárna v levém křídle. V nejbližších dnech a týdnech se doplní značení.

Jak vyvolávací systém funguje?
Kiosek, který vydává čísla do ordinací v nadzemních podlažích, je v hlavní hale nemocnice. Pro pracoviště v suterénu (např. rehabilitace) je kiosek v bočním vestibulu.
Pacient napřed do kiosku vloží do označeného otvoru (vlevo dole) kartu pojištěnce, kterou by měl mít u sebe. Pokud ji nemá, lze se odbavit bez ní. Ordinace pak ale neví, o jakého pacienta se jedná a pokud je objednaný, nemusí ho pozvat v konkrétní čas.
V dalším kroku si pacient na displeji vybere, do jaké ordinace jde. Napřed skupinu odbornosti a poté konkrétní ambulanci. Pokud je název ordinace šedý, nelze se do ní přihlásit, protože ambulance nemá v ten den ordinační hodiny.

Do systému jsou od 7. února zapojeny tyto ambulance:

Interní ambulance

Diabetologická
Endokrinologická
Nefrologická
Plicní

Chirurgické amb.

Proktologická
Mamologická
Urologická
Cévní poradna
Pro chronické a nehojící rány

Gynekologické (2.NP)

Gynekologická amb.

Ostatní ambulance

Chronické bolesti
Praktický lékař pro dospělé (SN)
Závodní lékař
ORL ambulance

Suterén

Rehabilitační

Do ostatních ambulancí mohou pacienti zatím chodit jako dosud bez lístku. Do systému se ale budou průběžně přidávat.
Po výběru ambulance se pacientovi vytiskne lístek s pořadovým číslem. Na lístku je také informace, kolik pacientů čeká před ním.
V navigačním systému si pacient vyhledá, kde je ambulance a zamíří do čekárny u ní nebo může zůstat ve vestibulu.
Ve chvíli, kdy přijde na řadu, se jeho číslo ukáže na navigačních obrazovkách a zároveň na displeji nade dveřmi dané ambulance.
Pokud se jedná o pacienta objednaného na konkrétní čas, který se u kiosku prokáže kartou pojišťovnu (systém zjistí totožnost), vyhledá se v dané ordinaci rezervace a vyvolávací systém může pozvat pacienty do ambulance před pacienty, kteří přišli dříve, ale nejsou objednaní.
Pokud má pacient akutní vážné zdravotní potíže, může být rovněž upřednostněn před pacienty, kteří přišli dříve, ale jejich stav není natolik vážný.

KONEČNÉ POŘADÍ PACIENTŮ URČUJE LÉKAŘ !

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka