Účinné formy dezinfekce najdete na odborném webu Dezinfekce.sk

Hledáte web věnovaný problematice dezinfekčních prostředků? Přečtěte si tento článek!

Jarní servisní akce AUTO CB

Zajímá vás princip dezinfekce? Dezinfekční prostředky fungují tak, že snižuji počet mikrobů na bezpečnou úroveň. Neznamená to však úplnou destrukci mikroorganismů a jejich sporových forem (ta probíhá během sterilizace). Důležité je, že dezinfekce zanechává po svém účinku povrch ošetřený tak, že je bezpečný pro zdraví.

Metody dezinfekce se rozlišují především podle toho, co vyžaduje dezinfekci - mohou být aplikovány na podlahy, stěny, přístroje, nástroje nebo kůže či sliznice. Druhým rozlišením mezi dezinfekčními metodami je použití účinných látek odpovědných za inaktivaci patogenů. Hledáte-li správné dezinfekční prostředky, navštivte odborný web www.dezinfekce.sk, kde naleznete vše potřebné pro domácnosti i zdravotníky.

Metody dezinfekce

Dezinfekce rukou a kůže

Dezinfekce kůže spočívá v očištění pokožky pacienta před zahájením procedur - zejména těch, které zahrnují poranění nebo propíchnutí kůže nebo tkání. Dalším tématem je dezinfekce rukou. Jde o hygienickou i chirurgickou dezinfekci rukou. Hygienická dezinfekce rukou je poměrně běžná činnost, kterou standardně děláme doma po příchodu z venku či použití toalety. Na odborném webu dezinfekce.sk najdete například bezdotykové dávkovače mýdla.

Dezinfekce v případě zranění

V případě poranění, řezných ran je velmi důležité řádně rány vydezinfikovat, aby se zabránilo možné kontaminaci patogenními mikroorganismy. Za tímto účelem se nejčastěji používají chemická činidla, jako jsou alkoholy (ethylalkohol), stabilní kysličníky (peroxid vodíku), jód, manganistan draselný a Revamil. Místo, kde byla narušena kontinuita kůže, vyžaduje zvláštní pozornost a péči, aby byla zajištěna správná dezinfekce otevřené rány.

Účinnost dezinfekce

Účinnost dezinfekce závisí na tom, s jakými mikroorganismy máme co do činění a jaký je jejich počet a fyziologická aktivita. V závislosti na těchto faktorech a na povrchu, který chceme dezinfikovat (ať už jde o používaný pracovní povrch zrůzných materiálů nebo například povrch těla), by měla být použita vhodná dezinfekční metoda.

Důležitá je doba působení dezinfekčního prostředku, jeho koncentrace a typ. Kromě toho je třeba vzít v úvahu faktory, jako je teplota a vlhkost vzduchu, jakož i úroveň pH a například to, zda je na dezinfikovaném povrchu přítomna organická hmota.

Další zajímavé informace týkající se různých typů dezinfekčních prostředků najdete na blogu o dezinfekci.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka