Zlaté ledňáčky získaly Brutální vedro, More Miko, Volha i Král Šumavy

Vítězné filmy na 36. Finále Plzeň dostaly Zlaté ledňáčky. Oceněny byly mimo jiné Brutální vedro, More Miko, Volha a Král Šumavy Letošní 36. ročník filmového festivalu je u konce, konal se v západočeské metropoli od 22. do 27. září.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníci měli možnost zhlédnout více než 100 projekcí a 38 českých audiovizuálních počinů soutěžilo o Zlatého ledňáčka v kategoriích: Soutěž celovečerních hraných nebo animovaných filmů, Soutěž dokumentárních filmů, Soutěže TV a internetových projektů v kategorii seriálová tvorba a v kategorii film a minisérie a Soutěž studentských krátkometrážních filmů. Byly uděleny také dvě zvláštní ocenění: v sekci Televizních a internetových projektů v kategorii film a minisérie a v kategorii studentský krátkometrážní film. O vítězích rozhodovaly mezinárodní a studentské poroty.

Slavnostní zakončení festivalu proběhlo 27. září v prostoru DEPO2015, tvůrci oceněných filmů, seriálů a minisérií převzali Zlaté ledňáčky. V průběhu večera byl také předán organizaci Burn Fighters šek s výtěžkem z akce  #plzeňskézločiny: Útok kyselinou, která se uskutečnila v rámci doprovodného programu, ve výši 30 950 Kč.

Na šest festivalových dní se zářijová Plzeň proměnila v centrum českého filmu s množstvím hvězdných hostů z řad herců, hereček a filmařů a filmařek. Festival navštívili Robert Hloz, Matěj Chlupáček, Eliška Křenková, Andrea Mohylová, Marek Němec, Jana Plodková, Eva Podzimková, Marek Adamczyk, Jan Nedbal, Peter Bebjak, Vít Klusák, Judit Pecháček, Marek Epstein, Tereza Hofová a mnoho dalších.
Zájem veřejnosti o festivalový program potvrzují  vyprodané a přidané projekce - např. filmů Úsvit, Bod obnovy, #annaismissing, Přišla v noci, Služka a dalších. Letošní program zahrnoval také sekce věnované ukrajinské a německé filmové tvorbě. Finále Plzeň letos otevřelo své kinosály i pro neslyšící. Vybrané filmy byly opatřeny speciálními titulky pro neslyšící a úvodní slova i následné diskuse byly tlumočeny do českého znakového jazyka.

Letošní ročník filmového festivalu Finále Plzeň navštívilo cca 15 500 filmových fanoušků.

VÍTĚZNÉ FILMY 36. FINÁLE PLZEŇ
Rozhodnutí mezinárodních porot:
Autory Ceny Zlatý ledňáček jsou Adéla Přibáňová a Vít Zavadil. Cenu vyrobila umělecká sklárna Kolektiv Ateliers v Novém Boru.

Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film
BRUTÁLNÍ VEDRO

REŽIE / Albert Hospodářský
PRODUCENTI / Ondřej Lukeš, Lukáš Kokeš
KOPRODUCENTI / Ivan Ostrochovský, Katarina Tomková
HRAJÍ / Vincent Hospodářský, Zdeňka Petrová, Milan Mikulčík, Václav Kopelec, Ivana Uhlířová, Tereza Dočkalová, Marta Bačíková, Anežka Kalivodová, Marta Vítů, Petr Motl
Vyjádření poroty: Cenu získává velmi originální a neotřelý film, který se nesnaží nikoho a nic napodobovat. Mladý režisér se odvážně vydal svou vlastní cestou, a na této cestě je obklopen kmenem svých blízkých.

Zlatý ledňáček za nejlepší dokumentární film
MORE MIKO

REŽIE / Robin Kvapil
PRODUCENTKA / Martina Štrunc
KOPRODUCENT / Michal Křeček
Vyjádření poroty: Jako porota dokumentární sekce jsme cítili, že máme velkou zodpovědnost. Rozhodli jsme se ocenit film s velkým poselstvím a ještě větším srdcem. V dobách rozdělené Evropy se vzkvétajícím populismem a uzavíranými hranicemi nám tento film ukazuje, že MŮŽEME věci změnit k lepšímu, když se do toho pustíme! Rozhodli jsme se ocenit film, který obnovuje naši víru v lidstvo, film, který konfrontuje naše vlastní předsudky, inspiruje nás a seznamuje nás s dobrými lidmi, kteří skutečně něco mění. Touto cenou chceme nejen vyzdvihnout tento film – pro jeho důležité humanistické poselství – ale také jeho protagonistu, jehož hlas musí být slyšen. Buďme více jako MIKO!

Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“
VOLHA, 3. DÍL

REŽIE / Jan Pachl
KREATIVNÍ PRODUCENT / Josef Viewegh,  Česká televize
HRAJÍ / Kryštof Hádek, Tomáš Jeřábek, Klára Melíšková, Anna Geislerová, Stanislav Majer, Jiří Lábus, Aneta Krejčíková, Lukáš Příkazský, Martin Pechlát, Jiří Dvořák, Přemysl Bureš, Vanda Hybnerová, Peter Kočiš, Eliška Křenková, Bohumil Klepl, Pavel Řezníček, Filip Menzel a další
Vyjádření poroty: V soutěži seriálů jsme měli opět těžký výběr mezi kvalitními projekty, ale jeden z nich vyčníval: a to ten, který kreativně spojil humor a drama, měl velkou produkční hodnotu a neotřelým způsobem vyprávěl příběh televize a česko-slovenské společnosti v 70. letech, točící se kolem oportunistického řidiče a směsice nezapomenutelných postav.

Zvláštní uznání v Soutěži televizních a internetových projektů v kategorii film a minisérie
BEZVA ZUBY NA ZÁSNUBY

REŽIE / Jiří Vejdělek
KREATIVNÍ PRODUCENT / Jaroslav Sedláček, Česká televize
HRAJÍ / Jiří Langmajer, Anna Fialová, Miroslav Hanuš, Simona Stašová, Mia Kavanová a další
Vyjádření poroty: Rádi bychom udělili zvláštní uznání televiznímu filmu, který elegantním způsobem mísí humor s dramatem a ukazuje, jak může jednoduchý příběh o bolesti zubů přerůst ve složitý příběh o lidských vztazích. Hodně jsme se při sledování nasmáli a možná si i trochu poplakali, a proto udělujeme cenu zvláštní uznání filmu Bezva zuby na zásnuby.

Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“
KRÁL ŠUMAVY: FANTOM TEMNÉHO KRAJE, 1. DÍL

REŽIE / David Ondříček
KREATIVNÍ PRODUCENT / Michal Reitler, Voyo
HRAJÍ / Oskar Hes, Vojtěch Vodochodský, Gabriela Heclová, Jan Jankovský, Kristýna Ryška, Kryštof Mucha, Denis Šafařík, Jan Nedbal, Judit Pecháček, Petr Forman, Vojtěch Vondráček, Jan Hájek, Jana Pidrmanová, Jiří Zeman, Jaroslav Plesl, Halka Jeřábek Třešňáková, Samuel Toman, Ronald Prokeš, Tomáš Čapek, Jan Staněk
Vyjádření poroty: Cenu za nejlepší TV film/ minisérii udělujeme televiznímu pořadu, který má výjimečné filmové zpracování. Rádi bychom také vyzdvihli skvělé herecké výkony a výborný scénář – přestože jde o historické téma, postavy, jejich emoce a překážky, kterým čelí, u členů této poroty velmi rezonovaly.

Zlatý ledňáček za nejlepší studentský krátkometrážní film
ELECTRA

REŽIE / Daria Kashcheeva
PRODUCENTI / Zuzana Křivková, Martin Vandas (MAUR film)
KOPRODUCENT: Ondřej Šejnoha (FAMU)
HRAJÍ / Zuzana Částková, Marie Verner, Zuzana Stivínová, Robert Jašków
Vyjádření poroty: Za odvahu posouvat hranice filmové tvorby a otevírat a hojit rány. Autorka je vizionářská filmařka, která vytvořila působivý a pohlcující zážitek a vrací do filmu skutečné kouzlo kinematografie.

Zvláštní ocenění v kategorii studentský krátkometrážní film
ATESTACE

REŽIE / Jan Hecht
PRODUCENTI / Marek Dusil, Jakub Vacík (FAMU)
HRAJÍ / Vladimír Pokorný, Jaroslav Dušek, Josefína Krycnerová, Daniela Kolářová, Barbora Bočková, David Matásek, Cyril Drozda, Marika Procházková, Bronislava Kováčiková
Vyjádření poroty: Chceme ocenit tento aktuální a poutavý film o pracovních podmínkách lidí ve zdravotnictví. Velmi nás zaujala Janova pečlivá řemeslná zručnost. Je to nadějný mladý filmař a těšíme se na jeho další práci.
Studentské poroty ZČU rozhodly takto:
Autorkou ceny studentských porot ZČU je Charlotte Herrmannová, studentka Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU.
Cena za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film

PŘIŠLA V NOCI
REŽIE / Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar
PRODUCENTI / Eva Pavlíčková, Pavel Vácha, Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar, Šimon Dvořáček
KOPRODUCENTI / Vít Schmarc, Jaroslav Sedláček
HRAJÍ / Simona Peková, Jiří Rendl, Annette Nesvadbová
Vyjádření poroty: Cenu udělujeme filmu Přišla v noci, především za herecké výkony a autentický scénář. Film dokázal zkombinovat prvky komedie, dramatu i hororu, které v rodinných situacích splývají běžně. Dokázali jsme se jako diváci vcítit do rolí postav, které nám byly příjemně nepříjemné.

Cena za nejlepší dokumentární film
VELKÉ NIC

REŽIE / Vít Klusák, Marika Pecháčková
PRODUCENTI / Vít Klusák, Filip Remunda, Pavla Klimešová
KOPRODUCENT / Jan Barta
Vyjádření poroty: Vybrat nejlepší dokument z takového kvalitního výběru je oříšek. Hledali jsme dokument, který by byl jedinečný a Velké nic nás oslovilo černobílým vizuálem ponurého tématu, ovšem skrze zbarvené pohledy obyčejných lidí. Přednesl nám absurditu v krásné artové podobě dochucenou i špetkou humoru. Vizuální poetičnost byla doplněna i filozofickou rovinou. Velké nic pro nás bylo Velké Něco.

Cena za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“
PĚT LET, 1. DÍL

REŽIE / Damián Vondrášek
PRODUCENT / Matěj Stehlík, Česká televize
HRAJÍ / Alžběta Malá, Samuel Toman, Simona Lewandowska, Kateřina Císařová, Petr Uhlík Vanda Hybnerová, Vojtěch Vodochodský, Pavel Řezníček a další
Vyjádření poroty: Porota ocenila seriál Pět let za výborný odraz reality a bravurní práci s bolestivým tématem, které otřásá dnešní společností.

Cena za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“
KRÁL ŠUMAVY: FANTOM TEMNÉHO KRAJE, 1. DÍL

REŽIE / David Ondříček
KREATIVNÍ PRODUCENT / Michal Reitler, Voyo
HRAJÍ / Oskar Hes, Vojtěch Vodochodský, Gabriela Heclová, Jan Jankovský, Kristýna Ryška, Kryštof Mucha, Denis Šafařík, Jan Nedbal, Judit Pecháček, Petr Forman, Vojtěch Vondráček, Jan Hájek, Jana Pidrmanová, Jiří Zeman, Jaroslav Plesl, Halka Jeřábek Třešňáková, Samuel Toman, Ronald Prokeš, Tomáš Čapek, Jan Staněk

Vyjádření poroty: Porota dílo oceňuje za strhující a realistickou výpravu životních příběhů nejen pohraničních stráží SNB.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 28.09.2023 08:09



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka