Zvířecí záchranáři u Homolky odchytávali a kroužkovali kalouse ušaté

Celkem třikrát se plzeňští zvířecí záchranáři s kroužkovatelem Národního muzea Praha Milošem Paiskerem a místními lidmi snažili odchytit a okroužkovat osm kalousů ušatých.

Cílená propagace v Plzni

 Ti zimují na smrku v sídlišti nedaleko parku Homolka v Plzni na Slovanech. "Jelikož se s největší pravděpodobností jedná pouze o zimující kalouse ušaté odněkud ze severu, mělo nasazení identifikačního ornitologického kroužku pro nás i kalouse poměrně velký význam. I přes veškerou snahu, úsilí a čas se nám podařilo odchytit a okroužkovat pouze čtyři," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Celkem třikrát ekologové s paní Mirkou a Petrou natahovali sítě na zahrady u jejich rodinných domů. Celkem třikrát všichni s napětím po setmění čekali, kolik sov se do nárazových sítí chytne.
 

"Jenže volně žijící druhy živočichů nejsou žádní hlupáci, a tak ve finále to byla plichta. Čtyři z osmi není málo, ale také to není ani moc. Tak jsme alespoň s našimi ptačími sousedy seznámili všechny místní lidi. Na pár fotografiích máte možnost se na ně podívat i vy," dodává Makoň. Počítá, že za pár dní se kalousi vydají na svá domovská hnízdiště a na smrk u Homolky se možná vrátí zase až za rok.

foto: desop

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka