Zvířecí záchranáři žádají: Nekrmte ptáky v Borském parku!

S přicházejícími předjarními dny příroda sice nabízí stále více zdrojů potravy pro všechny druhy ptactva, avšak sypané krmení v krmítkách a jejich blízkosti je pro ptáky pořád velmi lákavé.

Cílená propagace v Plzni

V těchto dnech se však ukázalo v krmítkách a pítku v Borském parku vážné riziko hromadného přikrmování.

V neděli 10. 3. 2024 byl u krmítka v lesní části parku nalezen paní Jitkou Karlovou čížek lesní s příznaky „krmítkové nákazy“ trichomonózy.

Na základě tohoto zjištění plzeňští zvířecí záchranáři v pondělí 11. 3. 2024 ihned všechna krmítka a pítka v Borském parku vyčistili. "Součástí akce bylo i odstranění krmení okolo krmítek a vydesinfikování prostoru vápnem. Obě stojanová krmítka i pítka byla označena tabulkou se zákazem krmení ptáků i veverek tak, aby se nákaza na lokalitě nešířila dále a zabránilo se shlukování ptáků. Je nutné, aby označená místa zůstala v tomto stavu až do odvolání a lidé vysadili krmení minimálně na dva až tři týdny!  Děkujeme všem příznivcům borských opeřenců a veverek za jejich dosavadní starostlivost a věříme, že se stejným pochopením a péčí je budou sledovat i v následujících dnech, aniž by je přikrmovali," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Dle informací z ČSO: Ptačí trichomonóza, nazývaná též krmítková nákaza, je parazitární onemocnění, které postihuje hlavně zrnožravé ptáky, především zvonky. Trichomonózu způsobují prvoci bičenky drůbeží (Trichomonas gallinae), které cizopasí v krku ptáků. Napadeným ptákům zduří sliznice, nemohou polykat, postupně slábnou a hynou hlady třeba uprostřed plného krmítka. Ptáka nakaženého trichomonózou poznáme na první pohled. Bývá načepýřený, apatický, často má od slin mokré peří okolo zobáku. Posedává většinou někde v závětří, mhouří oči  a pokud vůbec ulétne, tak až na něj téměř sáhneme. Volně žijící ptáky napadené trichomonózou bohužel nejde léčit. A tak čížek lesní z Borského parku do několika málo minut od nálezu uhynul.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka