Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň Módní přehlídka lidových krojů z Plzeňska

Přehlídka představí základ rozsáhlé sbírky lidových krojů, shromažďované od prvních desetiletí 20. století pracovníky Národopisného muzea Plzeňska a v současné době národopisným oddělením Západočeského muzea v Plzni, p. o.

Jarní servisní akce AUTO CB

Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň Módní přehlídka lidových krojů z Plzeňska

Termín: 11. 6. 2016

Hodina: 21:45 hod.

Místo konání: Plzeň, „U Branky“

Pořadatel: MFF CIOFF Plzeň, Plzeňská folklorní scéna, z. s. a Západočeské muzeum v Plzni, p. o.

Přehlídka představí základ rozsáhlé sbírky lidových krojů, shromažďované od prvních desetiletí 20. století pracovníky Národopisného muzea Plzeňska a v současné době národopisným oddělením Západočeského muzea v Plzni, p. o. Návštěvníci se touto netradiční formou seznámí zejména s vybranými typy a variantami plzeňského kroje z let cca 1840 – 1890, ale bez povšimnutí nezůstanou ani lidové kroje z okolí Stříbrska, Plaska či Chotěšovska.

Z důvodu souběhu s "Vejšlapem plzeňských strašidel městem", pořádaným v rámci letošního ročníku Historického víkendu, byl začátek Přehlídky lidových krojů posunut na 21:45 hod. Děkujeme za pochopení.

O festivalu CIOFF Plzeň:

Mezinárodní folklorní festival CIOFF® Plzeň je od roku 1997 místem setkávání milovníků folkloru a lidového umění, kterého se každým rokem účastní cca 20 dospělých i dětských folklorních souborů z celé České republiky a zahraničí včetně hostů z exotických míst světa (Egypt, Mexiko, Ekvádor, Zimbabwe apod.) Jednotlivé festivalové pořady probíhají v historickém centru města Plzně v příjemném prostředí Smetanových sadů (hlavní festivalová scéna "U Branky").

Stovky účinkujících v pestrých lidových krojích zde prostřednictvím lidového tance, hudby a zpěvu vytvářejí neopakovatelnou atmosféru, pro kterou jsou festivalové pořady již pravidelně vyhledávány velkým množstvím nadšených diváků. Počínaje rokem 2006 je součástí festivalu rovněž veřejná rozhlasová nahrávka v Českém rozhlasu Plzeň. V letech 2001–2003 se v rámci festivalu odehrávaly "Dýšinské folklorní slavnosti" v obci Dýšina, v roce 2001 a 2002 také "Mezinárodní folklorní odpoledne" v Horní Bříze. V současné době jsou součástí festivalu Malé folklorní slavnosti "Pod vrčeňskou lípou" v malebném prostředí obce Vrčeň (od roku 2004) a "Folklorní večer" v obci Čižice (od roku 2007).

Vybrané soubory se pravidelně představují i na scéně plzeňského "Historického víkendu" pořádaného Nadací 700 let města Plzně. Součástí festivalu je rovněž slavnostní krojovaný průvod městem, staročeský jarmark, ukázky lidové řemeslné výroby a lidové gastronomie, "Folklorní odpoledne" v Zoologické a botanické zahradě města Plzně (od roku 2005), výtvarná soutěž pro děti "Lidové tradice očima dětí" a řada doprovodných programů (výchovné koncerty zahraničního folkloru pro základní školy, představení pro seniory, prezentace regionálních vítězů soutěže "Zpěváček", vystoupení dechových kapel apod.)

V současné době je hlavním organizátorem festivalu Plzeňská folklorní scéna, z. s. – ve spolupráci s městem Plzeň, Plzeňským krajem, Nadací 700 let města Plzně, Ministerstvem kultury ČR, Folklorním sdružením ČR, Souborem písní a tanců Jiskra z Plzně, Českým rozhlasem Plzeň a řadou dalších partnerů.

Festival je od roku 2008 řádným členem prestižní celosvětové organizace CIOFF® působící v rámci UNESCO.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka