Romeo a Julie na zahradě

V pondělí 8. a v úterý 9. srpna 2016 od 21 hodin se zahrada Měšťanské besedy stane scénou i kulisami pro jednu z nejznámějších divadelních tragédií. Vrcholnou Shakespearovu hru Romeo a Julie upravil Divadelní spolek Kašpar pro osm postav a navíc na míru zahrady v Besedě.

Cílená propagace v Plzni

V pondělí 8. a v úterý 9. srpna 2016 od 21 hodin se zahrada Měšťanské besedy stane scénou i kulisami pro jednu z nejznámějších divadelních tragédií. Vrcholnou Shakespearovu hru Romeo a Julie upravil Divadelní spolek Kašpar pro osm postav a navíc na míru zahrady v Besedě. Vstupenky na jedinečná představení jsou ještě v prodeji.

Milostná tragédie Romeo a Julie Divadelního spolku Kašpar je opravdovou specialitou letošního letního programu v Měšťanské besedě. Na představení do Plzně si Kašpaři nepovezou žádné kulisy, těmi se stane zahrada Besedy – část nádvoří, budova, její okna a dveře, altán i další prvky.

Plzeňská představení Romeo a Julie budou adrenalin. Určitě pro nás a nelze vyloučit, že i pro diváky. Nebudeme moci zkoušet noc před tím, takže nebudeme vědět, jak to bude vypadat ve světlech. A hlavně neznáme vnitřní prostory Besedy. Takže netušíme, jestli někde na chodbě při přebíhání nezabloudíme,“ prozrazuje režisér hry Jakub Špalek. „Bude to dost, dost napínavé. Ale zároveň ta autentičnost umí způsobit silný divácký zážitek,“ odhaduje Špalek.

Vzhledem k ojedinělosti představení ho při nepřízni počasí nebude možné na rozdíl od ostatních zahradních akcí přesunout do vnitřních prostor Besedy. „Návštěvníkům doporučujeme, aby se oblékli podle aktuálního počasí. V případě deště bude možné na místě zakoupit pláštěnku, během představení je zakázáno používat deštníky,“ vysvětluje Hana Rendlová, manažerka kulturních akcí v Měšťanské besedě.

Romeo a Julie je v repertoáru Kašparů už pátou inscenací Williama Shakespeara. Tvůrci divadelní úpravy do ní udělali citelný zásah - snížili počet postav z více než dvaceti na osm, a dali tak příběhu větší spád. Postavy nejblíže k Romeovi a Julii převzaly některé repliky a situace méně významných postav originálu a jsou výraznější – charakterově i dějově. „Ty původní texty, byť jsou nesmírně propracované a krásné, jsou svým způsobem staré. Upřímně si proto myslím, že ta úprava jasně pomohla,“ říká Jakub Špalek.

Hlavní role ztvárnili skuteční manželé Matouš Ruml, vedle řady divadelních rolí známý ze seriálu Comeback nebo Ulice, a Tereza Rumlová, která ztvárnila například hlavní roli v pohádce České televize Tajemství lesní země. Dále hrají Jan Potměšil (Kapulet), Ilona Svobodová (Chůva), Petr Lněnička (Merkucio), Štěpán Coufal (Tybalt), Aleš Petráš (Paris), Petr Halíček (Lorenzo).

Délka představení je 1 h 45 min, představení je bez přestávky.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 04.08.2016 09:31




2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka