Keramici z Horní Břízy na praxi v Portugalsku: jejich výrobky putují až za oceán

Horní Bříza je tradičně spjatá s výrobou keramiky. Keramické řemeslo se tam dodnes vyučuje na Středním odborném učilišti stavebním Plzeň, středisko Horní Bříza. Aby žáci získali doslova mezinárodní přehled o dění v oboru, tak jezdí na stáže až do dalekého severního Portugalska. Tento kraj je totiž produkcí keramiky světově proslulý. Výrobky žáků pak putují až do USA či Japonska.

Cílená propagace v Plzni

Z praxe Erasmus+ v Portugalsku se vrátilo zpět do Horní Břízy 8 žáků. Pracovali v tamním keramickém závodu Tulipa a vyzkoušeli si práci v podniku doslova „od A do Z“. Účast na stáži přitom byla výběrová. „Jet na praxi do zahraničí je pro žáky velkou výsadou, protože nemusí zaplatit ani korunu. Stáže pro ně připravujeme zdarma. A kdo by se nechtěl učit přímo v centru vzniku proslulé portugalské keramiky? Zájem je proto velký a doufáme, že tím přilákáme ke studiu i žáky z devátých tříd základních škol, kteří se teprve rozhodují, kde budou od září studovat. Praxe probíhají u firmy Tulipa, která dodává své produkty na mezinárodní trhy, takže se výrobky našich žáků objeví i v USA či Japonsku,“ upřesňuje náplň stáží Mgr. Ivana Škreňová, zástupkyně ředitele SOU stavebního Plzeň pro pracoviště v Horní Bříze. Praxe ale nejsou jen o práci v dílně, jak potvrzují sami účastníci. „V Portugalsku nás okouzlila celková atmosféra, která tam panuje. Viděli jsme také spoustu památek a hlavně ochutnali portugalskou kuchyni, což je zážitek sám o sobě. Jelo nás na stáž osm a můžeme říct, že jsme opravdu vděční, že jsme mohli ty dva týdny na samém cípu Evropy strávit,“ dodává skupinka 7 dívek a 1 chlapce, kteří se ze zahraničí vrátili plni zážitků.

Středisko v Horní Bříze by rádo zajišťovalo praxe v zahraničí také v dalších letech. „Cílem je poskytovat kvalitní teoretickou i praktickou výuku. K tomu dnes patří i mezinárodní zkušenosti. A to i u oborů, jako je třeba kamnář. Proto doufáme, že budeme mít štěstí a náš projekt na příští školní rok bude schválen,“ doplňuje Ivana Škreňová plány školy v rámci programu Erasmus+. Zatím ale jen hádá, výsledky totiž budou známy až v květnu. I přesto ale věří, že se do Portugalska její svěřenci vypraví také v budoucích letech.

O programu Erasmus+

Erasmus+ je vzdělávací program Evropské unie na období 2014–2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu a mládeže. Je nástupcem Programu celoživotního učení, programu Mládež v akci a dalších. Více informací na www.naerasmusplus.cz.

Fotogalerie
Autor: Jan Pavlů Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 30.04.2018 14:51




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka